fredag 12. desember 2014

Hvor ofte kaster man opp ved omgangssyke

Diagnose stilles vanligvis via en grundig gjennomgang av sykdommens forløp. De første timene etter man blir syk, må man få i seg mye væske i små porsjoner. Barn under år kan få milliliter om gangen hvert 5. Etterpå er det viktigste å drikke regelmessig. Ikke alle kaster opp.


Omgangssyke blir ofte forbundet med oppkast, men det er ikke alle som får. Det kan variere fra person til person, sier Lange ved Folkehelseinstituttet. Det er ikke alle som kaster opp. Det jeg lurer på, for å få iallefall litt ro i sjelen.


Når man kaster opp , foregår det nemlig etter en nøye utarbeidet plan. Det som skjer er at millioner av små reseptorer tester mageinnholdet, undersøker blodet og bearbeider inntrykk fra hjernen. Nervene samler inn hver eneste lille smule informasjon fra det kjempestore netverket av fibre og sender den til hjernen.


Sønnen min hadde det for 2år siden og da kom det kunn gang. Nå kastet han opp første gang på 2år. Håper vi slipper billig unna det denne gangen også. Man slutter vanligvis å kaste opp etter 1-dager, mens diaréen ofte kan vare en ukes tid. Hvordan var det hos dere?


Når barnet ditt kaster opp , er det ikke alltid omgangssyke som er synderen. Faktisk kan oppkast skyldes svært mange ulike ting. Oppkast er et svært uspesifikt symptom hos barn, og kan være alt fra hjernehinnebetennelse til ingenting, sier barnelege Beint Sigmund Bentsen ved Oslo universitetssykehus, Ullevål.


Man blir fort dårlig og føler seg elendig på et blunk, og hvor lenge du vil føle deg kvalm og uggen etter at du har sluttet å kaste opp avhenger i stor grad av hvor mye mat og drikke du får i deg, sier ernæringsfysiolog Mette Nedregård. Hva er omgangssyke ? Sykdommen varer normalt fra noen få dager til en ukes ti og den smitter lett. Virusinfeksjon i tarmen er en vanlig årsak til diaré og oppkast.


Om du ikke får i deg tilstrekkelig med væske og kaster opp ofte , skal du oppsøke lege. Om du har blodig diaré eller har hatt diaré i mer enn en uke, skal du også oppsøke lege. Andre symptomer man skal være oppmerksom på er høy feber, alvorlige magesmerter og tretthet. Men ikke alle blir like syke. Så jeg kaster opp ganske ofte.


Ei bekymra jente skrev: Jeg er år og er også veeeldig redd for å kaste opp. Sist gang jeg haddr omgangssyke gikk jeg i 2. I juleferien dro vi til Englan og da våknet jeg midt på natta og kastet opp. Neste morgen satt jeg på do med diare en gang, så ga det seg.


Man mister både væske og salt når man kaster opp. Varer oppkastet over litt tid kan barnet bli dehydrert. Selvfølgelig har et barn som kaster opp ganske store plager - man føler seg svært syk når man er kvalm. Du må rolig følge barnets tilstan og finne noe det vil drikke.


Kontakt lege med det samme hvis. Magesmertene ble så intense at jeg kastet opp på. Ifølge lege ved Folkehelseinstituttet, Tone Bruun, kan det blant annet skyldes at det er vanskelig å opprettholde god hygiene hos små barn enn det er hos eldre barn og voksne. Da smittes de også lettere. Det gjelder spesielt for bleiebarn hvor man ofte skifter bleie av flere barn på samme sted og smitten raskt kan spre seg.


Nå er høysesongen for omgangssyke i gang. Ved å holde barnehagebarn hjemme i timer kan man unngå en kjedereaksjon med. Hvis du kaster opp maten din og går ned i vekt.


Det kan være aktuelt å bytte til legemiddelformer som ikke skal tas gjennom munnen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg