mandag 15. desember 2014

Lungebetennelse barn crp

Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Bare unntaksvis er det påkrevd med sykehusinnleggelse for Mykoplasma lungebetennelse. På tross av anbefalingen om antibiotika ved lungebetennelse finnes det ikke noen sikker vitenskapelig dokumentasjon på effekt av antibiotika hos barn med denne infeksjonen.


CRP stiger ved mange akutte, bakterielle infeksjoner, slik som ved lungebetennelse.

Røntgenundersøkelse av lungene er vanligvis unødvendig, men kan bli aktuelt ved tvil om diagnosen, hvis lungebetennelsen varer lenge, ikke går tilbake etter behandling, eller kommer tilbake etter kort tid. De fleste tilfeller skyldes virusinfeksjon, og barnet blir som regel bare moderat sykt. Ved lungebetennelse som skyldes bakterier, blir barnet derimot ofte raskt syk med høy feber og hurtig pust.


Når lungebetennelsen er forårsaket av bakterier, kan symptomene raskt bli verre og du trenger antibiotika for å bli frisk. Alle barn i Norge tilbys pneumokokkonjugatvaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet i første leveår. Friske barn anbefales vanligvis ikke pneumokokkvaksine etter toårsalderen.


Barn og eldre, samt personer med svekket motstandskraft, hjerte- og lungesyke, samt personer med visse nevrologiske tilstander, må følges nøye og eventuelt legges inn på sykehus hvis tilstanden utvikler seg negativt.

Uansett skal man ta en lungebetennelse på alvor. Ubehandlet kan en bakteriell lungebetennelse i verste fall få fatale følger. Gikk til legen, hadde noen rare lyder nedover lungen. Fikk en type slimløsende middel. Ble verre og verre.


Ingen feber, ingen CRP som ga utslag. Tilbake til legen, da hadde lyden satt seg enda lenger ned i lungen. Sykdommen er lett å behandle, og som regel blir barnet friskt av seg selv, også uten legebehandling.


Lungebetennelse hos barn. CRP er også forhøyet ved lungeemboli og hjerteinfarkt. Les mer om hvilke symptomer som er vanlige, hvordan lungebetennelse behandles og hvorvidt den er farlig for barn eller voksne. Heldigvis er en hard influensasesong på hell. Det verste var alle lungebetennelsene.


Jeg har lyttet på lunger på kontoret, på legevakta og rundt i hjemmene. Av samme grunn rammer lungebetennelse oftere små barn , eldre og andre svekkede personer.

Blant annet kan en bakteriell lungebetennelse oppstå i kjølvannet av en influensa. Et typisk tegn på at forkjølelsen kan ha utviklet seg til en lungebetennelse er at barnet blir verre istedenfor bedre etter noen dager med sykdom, og får høy feber, hoste og rask pust. Det kan ta en stund før crp synker, ettersom medisinene må få tid til å virke skikkelig. Tar du ny crp om 3-dager, vil det sannsynligvis ha gått mye nedover.


Daglig crp virker drastisk, dessuten er det ikke kjekt for et barn å bli stukket i fingeren hver dag! Lett å utvikle legeskrekk tidlig hos barn på denne måten. Men crp på kan jo som sagt være starten på noe, crp stiger jo tregt. Jenta mi hadde nettopp viruslungebetennelse og var da skikkelig dårlig med crp på 12.


Med største ble det antatt mykoplasma for ett par år siden. Mener crp var rundt da. Mange av de vanlige bakteriene som kan gi lungebetennelse , sitter ofte i nese og svelg på forhånd.


Virus gir svært sjelden lungebetennelse. Legen vil spørre om pasienten har hatt en lett infeksjon i luftveiene. Hoste, gjerne med grønnlig oppspytt, er vanlige symptomer på lungebetennelse.


Grønlig oppspytt indikerer infeksjon med pneumokokker, som er den vanligste bakterien.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg