fredag 26. desember 2014

Tradisjonsmat trøndelag

Super pris, det finnes ikke bedre! Book ditt opphold i dag og spar penger - Se våre tilbud her! Finn din ferie i Norge. Masse av opphold med høy rabatt. Produkter fra jor skog, fjell og kyst har alle spilt en rolle i det historiske kostholdet – i takt og variasjon med naturen og kunnskapen og verktøyene man til enhver tid hadde tilgang til.


Tradisjonsmat trøndelag

Populære juleretter er også kalkun, rakørret, lutefisk, medisterkaker og torsk. Norge har rike tradisjoner på matretter som utnytter melkeprodukter. Spesielt kjent er gammelost og brunost. I Norge hadde vi lenge begrenset tilgang på ferske råvarer, og det er derfor mer begrenset hva vi har av tradisjonsmat , sier forbrukerforsker Margrethe Hersleth.


Norsk mat og matkultur bærer preg av vårt marginale jordbruk og tøffe klima. Råvarene har vært tilgjengelige i relativt korte sesonger og ofte i store mengder, slik som under torskefisket, sildefisket, innhøstingen av korn, opptak av poteter og slaktingen av dyr. Kjør selv ferie i hele Europa. Vi tok kontakt med den fremste damen i bygda som har drevet egen overnattings- og serveringsbedrift.


Olaug Frantsen (90) er kjent for god tradisjonsmat og sine mange spesialiteter. Det finnes flere varianter, og hovedforskjellen ligger i om grønnsaker og poteter tilsettes soddet før servering eller blir servert ved siden av. Skjenning skal serveres til.


Dette er viktige ting for en ækt trønder. Skolen ville kalle julematen tradisjonsmat – så kom truslene Lokalavisen skrev at skole­elever ikke fikk bruke ordet julemat. Nå politi­anmelder kommunen grove trusler mot rektor. Potetball, raspeball, blandaball (med fisk), ball, klot, rivkumpe og raspekake er andre navn på denne gamle potetretten. Og det finnes sikkert flere… Sammensatt = hveteboller med korinter fra Østfold.


Lutefisk ser ut til å ha blitt brukt som julemat i hele landet – men tilbehøret er regionalt betinget. Humortrio byr på nytt lattershow. Hitraeiendommer i januar Anne Marit solgte tomter for fem millioner. Trøndelag får grønt lys til å øke lakseproduksjonen.


Toves Tradisjonsmat Tove Seljevold har et bredt utvalg av lefser: Gammeldagslefse, gnikkalefse, mørlefse, nykokt gomme av kumelk, flatbrø glutenfritt: mørlefse og gomme, diabetikerlefse og dia-gomme. Rana med års erfaring. Ta kontakt eller kom innom i dag for en hyggelig og g. Brødet er holdbart, og godt til spekemat, supper og mye annet.


Hei, jeg er Kristin. Rogaland fylkeskommune, Møre og Romsdal fylkeskommune, Nordland fylkeskommune og Oslo kommune blir videreført som i dag. Gjetbergsvollen: Trivelig tradisjonsmat - Se reiseanmeldelser, objektive bilder og gode tilbud på Røros, Norge på TripAdvisor.


Vi feirer stolte år med or`ntlig tradisjonsmat i år. Vi fremstiller selv alt fra supper, hovedretter til bakverk og desserter. Smalahove – tradisjonsmat frå Voss.


Men korleis har det seg at denne noko spesielle matretten no har fått ein renessanse? Klubb og duppe servert med flesk er go gammeldags innlandskost som mange setter pris på. Tykke, sprøstekte skiver med flesk, kålrotstappe, kokte poteter og duppe - lys saus - er enkel, velkjent og velsmakende husmannskost i hele landet. Tilbehøret varierer fra region til region, og kan være kokte gulrøtter, rotmos eller kålstuing.


Duppen kan være smakt til med urter, løk eller gressløk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg