fredag 26. desember 2014

Astma og infeksjoner

Enkel og god forstøver til rimelig pris. Godt egnet for hjemmebruk og reise. Infeksjoner med spesielle mikrober som Mykoplasma (Mycoplasma pneumoniae) og Klammydia (Klamydia pneumoninae) er særlig hyppige årsaker til astmautvikling og forverring både hos barn og voksne - ja til og med hos dyr. Infeksjonen starter gjerne med lungebetennelse (pneumoni) som har en tendens til å trekke i langdrag fordi behandlingen. Opplæringsmateriell om astma.


Norges Astma - og Allergiforbun NAAF, har overtatt opplæringsmateriellet fra Nasjonal Plan for Astmaskoler – NPAS.

Denne økningen har flatet ut de siste årene. Flere gutter enn jenter får sykdommen før ti års alder. Etter puberteten forekommer astma noe hyppigere hos jenter og kvinner enn hos gutter og menn.


Enkelte matvarer, gasser, fysisk anstrengelse, kald og rå luft og varme kan også virke som triggere. Sigarettrøyk og sterk parfymelukt, redsel, gråting, skriking og latter kan også utløse anfall. De fleste astmapasienter vil etterhvert oppdage hvilke triggere som utløser astma hos nettopp dem, og deretter forsøker å unngå dem. Astma er i likhet med kols en såkalt obstruktiv lungesykdom.


Det betyr at luftstrømmen gjennom bronkiene hindres (obstrueres).

Mens kols gir varig nedsatt lungekapasitet, vil astma først og fremst vise seg ved at pusten blir dårligere i perioder. Det er typisk ved astma at sykdommen svinger fra dag til dag og fra uke til uke. Alvorlig astma krever vanligvis sykehusinnleggelse. Ved livstruende astma må det straks ringes medisinsk nødnummer 11 og personer i omgivelsene dine må være klare til å yte førstehjelp. Vi skal se litt på hvordan alvorlige former for akutt astma arter seg, slik at du vet hva du skal gjøre dersom du får et slikt anfall.


Astma og allergi er en hyppig årsak til plager hos barn og unge i industrialiserte land. Allergener og irritanter kan skape hevelse i slimhinnene og gjøre at det blir tyngre å puste. Testen er til hjelp for å stille diagnose ved mistanke om lungesykdommer som astma og kols.


Denne testen er ved astma oftest normal i gode perioder. Mistenker man likevel astma med normal spirometri kan man gjøre daglige målinger med en PEF-måler, som er en minipusteprøve som kan gjøres hjemme over en periode. Mat og vannbårne infeksjoner. Mat- og vannbårne sykdommer forårsaker årlig en rekke utbrudd og mange infeksjonstilfeller.


De registrerte tilfellene er bare toppen av et isfjell. Det er derfor liten grunn til å bruke astmamedisiner i perioder utenom infeksjon , i motsetning til de med astma gjennom hele året, som på det sterkeste anbefales astmamedisiner daglig året rundt. Hyppige infeksjoner ved astma er dessverre ikke uvanlig.


Du skriver ikke om du bruker medisiner for din astma. Ved astma er det viktig å bruke inhalasjonssteroider hver eneste dag - dette for å dempe den kroniske inflammasjonen i luftveiene dine.

Mange foreldre opplever at barna av og til kan få luftveisproblemer som tung pust og lange hosteanfall. Noen ganger kan det skyldes infeksjoner og andre ganger kan det skyldes allergi eller astma. Personer med mild astma har god prognose, og bare en liten andel utvikler alvorlig astma.


Dette gjelder spesielt personer med astma som røyker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg