tirsdag 9. desember 2014

Norske jødevitser

Hva sier den norske julenissen om år? Er det noen norske barn her i kveld da. En pakkis kom ut fra akupunktur, han hadde glemt nåler i panna. Jo men aldri en radiostyrt!


Ali Mohamed jobbet med sin norske arbeidskamerater på bakeriet. Forstander Ervin Kohn (59) blir ikke krenket av innholdet i norske komikeres jødevitser. Han blir krenket av det lave nivået på dem. Inneholder eller linker til ærekrenkende, rasistisk, truende, obskønt, pornografisk eller annet materiale som er i strid med norsk lov.


Krenking av privatlivets fred. Selv om norske redaksjoner ikke evner å sette Otto Jespersens jødevitser inn i sin rette sammenheng, så er det andre som gjør det. Et reddit på norsk for norske redditører og norske saker.


Press J to jump to the feed. Unge norske jøder forteller om trakassering Conrad Myrland - 11. Jødiske barn og ungdommer i Norge blir utsatt for trakassering i nærmiljøet, på skolen, idrettsbanen og på byen. Merkelig dag i går.


Først finner jeg en hatt med småpenger, og så blir jeg forfulgt av en mann med en gitar. Vitser er til for å spre glede. Andre motiver som går igjen i norske vitser, er blant annet biler (særlig bilmerkene Lada og Škoda), dumme blondiner, upopulære svigermødre og kelnere (flue i suppa). Oversikten under viser noen vanlige vitsetyper og begreper i Norge. Samme vits kan tilhøre flere kategorier.


Hvorfor Norge ikke fikser jødevitser. Det norske havterritorium og andre naturressurser bør eies av det private, ikke av fellesskapet. Tørre vitser har en egen sjarm.


Her finner du de tørreste av de tørre vitsene vi har klart å finne. A brand new video where I tell a few dry jokes! It is just to find a glass of water and sit. Nå lar jeg være å komme med eks. Det er kjente og mindre kjente norske (og en sjelden gang en og annen utlending) artister som bidrar med julesangene, og hver dag får mottakerne minst én julesang, gjerne sammen med en julehilsen, over e-post.


Flere jødiske ungdommer fra Oslo forteller om episoder hvor de er utsatt for jødevitser. En gutt på ungdomsskolen forteller at en lærer fikk det med seg da en gruppe elever spottet ham for jødenes påståtte griskhet, men læreren gjorde ikke noe med det, heller ikke i ettertid. Starter med denne: Hva er likheten mellom å drikke fruktjuice og tilfredstille ei jente med mensen oralt? Du blir like overrasket når du får klumper i halsen.


Selv forklarer Norheim utfallet som en blanding av alvor og ironi. Men selv om du skulle gå med på at det var en spøk, kan det fremdeles hende du lurer på hvordan det er mulig at den typen spøker dukker opp på norsk TV. Jeg tror svaret har å gjøre med at jødevitser er langt vanligere i Norge enn mange av oss liker å innrømme.


Derfor er jeg også opptatt av grensen mellom humor og hatytringer, skriver Ervin Kohn i Dagbladet. Vi vil jo at dette skal være en god møteplass for alle, sier hun, før hun oppfordrer til et toalettbesøk. Det er mange som ikke liker å innse at grensene mellom antisemittisme og Israel-kritikk flyter sammen.


Israels okkupasjon og folkerettsbrudd er selvsagt helt legitime politiske temaer å ta opp. Hvor mange jødevitser måtte klippes vekk fra kveldenes sesongpremiere på Filmbonanza? Play på norske kinoer nå.


En blondines reise gjennom livet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg