mandag 29. desember 2014

Skumle historier rundt bålet

Norske kulturvernmyndigheter har gitt uttrykk for at det er viktig å bevare de nasjonale minoritetenes muntlige fortellertradisjoner. Glomdalsmuseets prosjekt Historier ved bålet utgjør i så måte et vesentlig bidrag. Vi møtes til en aften rundt om leirbålet til historiefortellinger. Friluftsliv For Alle – Historier rundt om bålet.


Fortelle historier rundt et bål er en langvarig tradisjon som sannsynligvis vil bli husket lenge etter en bestemt video spill er glemt. Finn bål historier egnet for barn før turen, slik at du har rikelig med underholdning når alle er samlet rundt bålet.

Langt, skumle historier er noen av de mest populære. En stormfull sommernatt er Lord Byron og hans gjester samlet rundt bålet. Felix, deres tjenergutt, gleder seg til å høre deres skumle historier. Men det virkelige liv er i ferd med å ta en grøssende vending - skumlere enn grøsserhistoriene.


En fremmed jente hamrer på døra deres, dekket av uvanlige arr. Hun hevder å være på jakt etter sin søster, angivelig kidnappet. Det var mange spennende aktiviteter på programmet, der man skulle lære, granske og finne ulike arter, men også aktiviteter som pil- og bueskyting og kanopadling.


Det ble også mye tid til kos rundt bålet , det var jo tross alt lørdag.

På kvelden var det samling i varm lavvo med spill og høytlesing av skumle historier. Det var også mange som hadde spøkelseshistorier å dele i går, vi satt rundt bålet og fikk høre masse morsomme, skumle og litt teite historier. Kanskje jeg skal legge de ut litt senere? Noe jeg klaget over hele turen var at jeg hadde glemt kamera… Så det blir dårlig med bilder fra turen, heheh. Til alle tider har vi mennesker forsøkt å forklare verden rundt oss.


Det vi ikke kan forklare må vi finne andre løsninger på. Mystiske haikere langs øde landeveier som blir sporløst borte, skumle ubebodde hus med gufs av uhygge, uforklarlige hendelser på kirkegårder. Enten du er camping med en speidergruppe eller sitte rundt bålet pit i hagen din, bryte ut pølser og pinner for en gammeldags Wienie (eller weenie) steke.


Denne uformelle samvær gir en perfekt mulighet til å komme sammen med venner og familie, fortelle historier , obligasjons- og aksje noen ler. Ikke bekymre deg for mye om innredning. Da var det ikke så rart at da den aller beste historien i verden fant ste var det noen gjetere som ble utpekt til å være der aller først.


Hvem var vel bedre egnet til å bevitne det som hendte og sørge for at fortellingen ble fortalt videre rundt bålet , igjen og igjen, så stadig nye fikk høre? Rundt de flate steinene som danner bunnen av bålet , bygger du opp en kant som gir le og holder veden på plass. Steinene rundt bålet kan gjerne være flate oppå for steking av ostesmørbrød og varming av mat. En annen metode er å lage bålet mellom to flate steiner, stokker eller nede i en liten grøft eller grop. Vel, her er listen, værsågod.


Vi har kåret de beste allsangene til å synge rundt bålet. Viktige faktorer som spiller inn i kåringen er om sangen er kjent, om den er lett å synge, ikke for avansert gitarspill og at stemningen i sangen er god og samlende.

The Ghost Stories Turen er familievennlig , men historier om hotellets hjemsøkte rom og spøkelsesaktige gjester kan være for mye for sensitive barn. I anledning Halloween har jeg laget et lite samleinnlegg om skumle destinasjoner jeg har besøkt rundt i verden, og som du kanskje også får lyst til å besøke selv. Flere av stedene jeg lister er kanskje ikke så “ skumle ” i seg selv, men de har hvertfall creepy legender og historier tilknyttet seg som gjør at de har fått en plass på listen.


Under slåtten kom en huggorm til syne. Han endte da sine dager. Akkurat da var det en mann fra Trondheim som leide seterbua for å feriere noen dager. Bymannen tok og puttet ormen i en flaske.


Nå kan snart elevene få bruke idèene de har skrevet ned i skjemaet sitt for å skrive en skummel historie , men først kan dere lese et eksempel på hvordan en slik historie kan være: Et kaldt grøss går nedover ryggmargen din. Du ser deg nervøst rundt og ser portretter som stirrer på deg bak tykke lag av støv. Det finnes mange skumle historier rundt om på nett, og alle går under samme kategori: creepypasta. En creepypasta er en historie skrevet for å få frem redsel i folk.


Dette er noen av de skumleste satt sammen i en video.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg