mandag 15. desember 2014

Missed abortion utskrapning

Behandlingen av missed abortion er å fjerne svangerskapsproduktene med en utskrapning mens kvinnen er i narkose. Missed abortion - Intakt svangerskap ses på ultraly men fosteranlegget lever ikke lenger, utstøtningen har ikke kommet i gang. Inkomplett spontanabort - Aborten har startet, men det er fortsatt mye vev igjen i livmoren.


Komplett spontanabort - Mesteparten av vevet har kommet ut. Tabletter regnes som mer skånsomt for kroppen enn utskrapning.

Utskrapning kan øke faren for komplikasjoner ved senere svangerskap. Dersom du er inntil uker gravi vil du bli sendt hjem med tablettene. De fleste vil oppleve at blødningene starter etter 4-timer. Har endometriose og hadde en laproskopi i september der de fjernet det de fant av endometriosevev og myomknuter fra livmoren.


Jeg var uker på vei og trodde alt var bra da vi skulle på en ultralyd på tirsdag. Hadde utskrapning i går morges. Som om om ikke abort, spontanabort, skulle være ille nok i seg selv.


Men missed abortion.

En abort kroppen misset – altså som den ikke fikk med seg. En missed abortion betyr at fosteret er dødt i livmoren, men at det ikke støtes ut. En partiell (delvis) abort innebærer at noe, men ikke alt vev er støtt ut av livmoren.


En fullstendig spontanabort betyr at alt vev er ute av livmoren. Ingen videre behandling er nødvendig. Er man sykemeldt etter en obstetrisk utskrapning ? Av alle aborter utgjør MA 3-.


Missed Abortion betyr at man har hatt en abort som ikke blir oppdaget med en gang. I en metaanalyse fant Geyman og medarbeidere (8) at observasjon og utskrapning gav vellykket resultat i henholdsvis og. Pasientene som fikk utført utskrapning i vår studie, skiller seg ut på to måter.


De hadde høyere HCG-verdier enn de andre i gruppen, og mer innhold i uterus bedømt med ultralyd. Hvis missed abortion opptrer sent i svangerskapet, gir man medisiner som kan fremkalle fødselen av det døde fosteret. Livmoren blir tømt ved skraping eller vakuum, for å unngå infeksjon. Etter utskrapning er det normalt å ha en menstruasjonsliknende blødning eller mindre i noen dager, opptil 1-uker. Spontanabort er fryktelig trist, og missed abortion er kanskje ekstra grusomt fordi det kan gå lang tid før det oppdages.


Jeg hadde en missed abortion i april. Den ble oppdaget i uke 1 men fosteret var på 5-ukers stadie.

Mitt råd til deg er at det er lov å kjenne på sorgen. Det var veldig tungt. Jeg var gravid ca uker da jeg fikk vite at det var en Missed abortion , hadde nok stoppet mellom uke 6-7.


Jeg fikk time på sykehuset for abort en uke etterpå, men startet å blø noen dager før og slapp utskrapning. Blødde mye den første dagen, men hadde en pause på dager og har deretter hatt småblødninger nesten helt fram til på den dagen jeg skulle hatt mensen, da ble det litt mer mensligende blødning. Har hatt mensen i snart uke. Kjære Susanne, så utrolig vondt å høre. Sender deg en stor klem og håper du finner noen som kan hjelpe!


Jeg valgte forøvrig utskrapning og opplevde det som udramatisk, om enn veldig trist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg