torsdag 25. desember 2014

Stopper hjertet når man hikker

Når man hikker skjer det fordi mellomgulvet (diafragma), en kuppelformet muskelplate som skiller bukhulen fra brysthulen, ufrivillig trekker seg sammen. Hvorfor du hikker og hvordan stoppe det. Hikken kan være mer alvorlig enn du tror. At hjerte stopper gjør ikke vondt, er du våken når det skjer kan du jo få panikk og bli veldig redd som kan gi deg smerter på en måte, viss hjertet stopper når du sover, vil du bare slutte å puste rolig så når blodet ikke går til hjernen lengre vil den begynne å slå seg av og være dø etter ca.


Er det sant at hjertet står stilt i det øyeblikket man nyser ? Hikke er helt vanlig hos spedbarn — noen babyer hikker mer enn andre.

Hva er årsakene til at spedbarn hikker og hva kan man gjøre for å unngå det? Her får du forklaringen på hvorfor hikke oppstår og ekspertenes beste tips til hvordan man kan begrense det. Av ren nysjerrighet så lurte jeg på om hjertet stopper hver gang man nyser? I dag i religionstimen var det ei jente som nøs, og da sa læreren God bless you (lol), og hun fortalte an hjertet stoppet hver gang man nøs, og at hun som nøs da ville vært velsignet dersom hjertet ikke startet igjen. Når jeg har lagt meg, og døser (altså, den tilstanden før jeg sovner), så våkner jeg plutselig opp og gisper etter luft.


Da kjennes det som om hjertet går i hundre, og hjertet føles litt rart. Jeg er skjelven, og begynner å svette. Dette kan skje flere ganger etter hverandre. Men, når jeg har sov.

Helt opp til 1hikk på en time er blitt telt på små foster i tredje måned. Mellomgulvet får mer trening når barnet hikker. De kommer i gjentatte anfall som varer i flere minutter, så stopper de og begynner på nytt.


Kanskje hikker du også en gang i blant? Husk da at det er et ekko fra din yngste ti den gang du var foster! Tett og rennende nese er et vanlig sykdomstegn ved forkjølelse. Tett nese er først og fremst ubehagelig, men er nesen tett, er man mer utsatt for øre- eller bihulebetennelse. Derfor er det viktig å holde luftveiene åpne når du er forkjølet.


De vanligste årsakene til hjertebank er angsttilstander eller anspenthet, bruk av stimulerende midler som kaffe eller tobakk, og ufarlige ekstraslag. Hikke er ufrivillige, periodiske sammentrekninger i de musklene vi bruker når vi puster inn, først og fremst mellomgulvsmuskelen. I forbindelse med raskt innsug av luft nedover i luftveiene lukkes brått strupelokket, og det er dette som gir den karakteristiske lyden, hikken, som opptrer fra fire til ganger per minutt.


Denne reaksjonen utfordrer spesialister som ikke er helt sikre på hvorfor vi hikker. Jeg kjenner nå godt forskjell på hikk og spark. Nei, man kan ikke puste når hjerte stopper , da bli man bevisstløs innen sekunder. Hjernen går inn i en hypoksisk tilstand 5-minutter etter at oksygen tilførselen er slutt. Spør en forsker: Holder ikke med kompresjoner ved infarkt Hvis det er oksygenmangel som gjør til at hjertet stopper , kan vi få det igang med brystkompresjoner, men ikke når årsaken til stansen ligger i hjertet selv.


Når det gråter skal man ta det opp, undersøke hva det er. Man skal trøste og prøve å tolke hvorfor det gråter.

Det er viktig fordi gråten er barnets måte å uttrykke seg på. Når stemmebåndene så åpnes, strømmer denne luften nærmest eksplosjonsaktig ut gjennom nesen. Det er ulike former for påvirkning i neseslimhinnen som utløser nysingen.


Fenomenet er vanlig både hos mennesker og dyr. Det er en utbredt myte at hjertet stopper når man nyser, men dette stemmer ikke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg