På bakgrunn av usikker effekt av antibiotika i randomiserte studier av profylakse gis en betinget anbefaling når det gjelder dette. For etablert infeksjon gis en sterk anbefaling for å gi antibiotika på bakgrunn av historiske data om dødelighet og effekt av antibiotika ved kompliserte hud- og bløtdelsinfeksjoner. Data fra Oslo legevakt viser at hundebitt er klart vanligste årsak til bittskade (ca. ), mens kattebitt er mindre vanlig (ca. ). Menneskebitt utgjør en mindre andel.
Ved hundebitt spiller C canimorsus, streptokokker, gule stafylokokker og anaerobe bakterier en viktig rolle. Imidlertid vil det ved menneskebitt være viktigst å rette behandlingen mot gule stafylokokker, streptokokker, anaerobe bakterier samt E corrodens. Følsomhet for ulike antibiotika er vist i tabell (1 20). Peroral profylakse gis t før operasjon. Vær tilbakeholden med antibiotikaprofylakse.
Parenteral profylakse gis når peroral ikke kan gis. Det skal ikke gis antibiotikaprofylakse ved ukompliserte ikke-infiserte sår. Hvis en pasient bruker et antibiotikum (terapeutisk) før en prosedyre, skal profylakse gis med et annet middel.
Hundebitt er et verdensomspennende problem og rammer spesielt barn. Hvert år søker tusenvis av mennesker medisinsk hjelp etter å ha blitt bitt av hund. Noen tilfeller er så alvorlige at pasienten må henvises til sykehus for behandling.
HUNDEBITT : Hundebitt på legg. Antibiotikabruk i primærhelsetjenesten. Slike bitt bør medføre legekontakt for vurdering av antibiotika og stivkrampevaksine. Det er en relativt stor risiko for infeksjon.
Hundebitt kan være litt uforutsigbare og det er vanskelig å forutsi om såret vil bli såpass betent at det trenger antibiotika. Dersom det er rødt og det kommer puss ut bør du ha antibiotika. Jeg forstår det slik at det er komplisert å komme seg til lege nå. Hvis såret er er blødende med fare for infeksjon vil legen behandle barnet med antibiotika for å forebygge lokale infeksjoner. Bittsår kan ikke syes fordi faren for infeksjon er stor dersom dette gjøres.
I stedet kontrollerer legen såret regelmessig til det har blitt helt rent før det syes sammen. Presentert av NFIM Fagnett for bedre fremsyning og tilgjengelighet, også på mobil og nettbrett. Sårskader på foten, særlig plantart, kan man vurdere å behandle åpent. Man kan også vurdere antibiotika - profylakse apocillin fem dager. Tetanusvaksine dersom uvaksinert eller år siden sist gang.
Bicycel-spoke injirury. Budskap Metenaminhippurat (Hiprex) brukes som profylakse mot urinveisinfeksjon (UVI), og har ingen plass i selve behandlingen av UVI. Ved samtidig antibiotikabehandling av UVI, enten i terapeutiske eller profylaktiske doser, anses det som unødvendig å bruke metenaminhippurat, men det er neppe skadelig. Hvis det påføres såret umiddelbart etter rengjøring av bitt, kan de aktuelle antibiotika dramatisk redusere sjansene for å bli smittet. Det kan bli hovent og rødt omtrent et par centimeter utenfor såret.
Du kan også få feber av en slik infeksjon. En sykepleier kan rengjøre hundebittet med et desinfiserende middel. En lege kan skrive ut antibiotika for å få infeksjonen til å forsvinne. Ved akutte odontogene infeksjoner er den mest effektive behandlingen drenasje av puss.
Man skal foreta incisjon og tømming av puss når puss foreligger. I enkelte tilfelle kan det være ønskelig å legge inn dren. Den faglige nasjonale retningslinjen for bruk av antibiotika i sykehus gir føringer for antibiotikabehandling i sykehus ved aktuelle infeksjonssykdommer, samt ved profylakse.
Hvilke symptomer som opptrer og hvordan de skal behandles, avhenger delvis av om det er mann eller kvinne som er rammet og delvis på om infeksjonen gjentar seg eller ikke. Symptomer kan være svie ved vannlating og hyppig vannlatingstrang. Sykdommen kan behandles med antibiotika.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.