mandag 29. februar 2016

Hepatitt a vaksine

Sykdommen spres vanligvis ved at man spiser mat eller drikker vann som er forurenset av avføring (fekal-oral smitte). En annen smittekilde er forurenset vann i svømmebassenger. Selv om små barn som oftest får kortvarig og lett sykdom, anbefales det å beskytte dem mot hepatitt A ved reiser til land med høy forekomst av HAV.


Beskyttelsen varer i flere tiår. Ved reiser på kort varsel (innen uker) kan det gis immunglobulin i tillegg til vaksine. Første dose anbefales ca. Hepatitt A vaksine. Den andre dosen 6-måneder etter den første.


To doser gir livslang beskyttelse. Selv om det er kort tid til avreise, vil vaksinen gi god beskyttelse. Dette fordi hepatitt A har lang inkubasjonstid.


Hepatitt a vaksine

Reisende må selv sørge for tilstrekkelig beskyttelse mot hepatitt A og B. Ved utenlandsreiser anbefaler Folkehelseinstituttet vaksinasjon mot hepatitt A ved opphold i områder hvor hepatitt A er endemisk. Twinrix er en kombinasjonsvaksine mot både hepatitt A og hepatitt B. Det trengs to doser med fire ukers mellomrom for å få kortvarig beskyttelse (ett år) mot hepatitt A og delvis beskyttelse mot hepatitt B. I Norge er forekomsten høyest blant stoffmisbrukere, men det har også vært epidemier blant menn som har sex med menn. Vi har ingen vaksine mot hepatitt C. Behandlingen varer vanligvis 8–måneder. Sjekk om det er anbefalt hepatitt A vaksinering på ditt reisemål her. Eksempler på eventuelle bivirkninger er ømhet, hevelse og rødhet på injeksjonsstedet.


Det er også anbefalt med vaksine ved utenlandsreise til områder med moderat til høy forekomst av hepatitt A. A-vaksine vanligvis ved alle typer utenlandsreiser til områder som har en moderat eller høy forekomst av hepatitt A. Når andre vaksiner eller immunglobuliner skal gis samtidig med Havrix, må de injiseres på separate injeksjonssteder. Det er ikke kjent om vaksinen kan forhindre utbrudd av hepatitt A dersom vaksineringen skjer senere enn dager etter smittetidspunktet. Ikke anvendt vaksine og avfall bør destrueres i overensstemmelse med lokale krav.


Hepatitt a vaksine

Vaksine : Ifølge fhi. Sjukdomen vert framkalla av hepatitt A-virus (HAV) som gjev leverinfeksjon med gul hud og gule bindhinner i auga som typiske symptom. Infeksjonen er smittsam og vert difor ofte omtala som smittsam gulsott. Etter vaksinering lager kroppen antistoffer mot hepatitt B-viruset. Disse antistoffene bekjemper hepatitt B-viruset hvis kroppen kommer i kontakt med viruset senere.


Tre injeksjoner er nødvendig for at vaksinen skal gi fullgod beskyttelse. Mangelen på vaksine gjelder over hele verden. Produsenten av hepatitt A vaksine greier ikke å levere nok vaksine i forhold til etterspørselen, og derfor opplever vi nå en forbigående. Virus overføres via for eksempel blodkontakt, åpne sår eller seksuell kontakt.


Hepatitt a vaksine

Livslang beskyttelse etter fullført vaksinasjonsprogram med doser. Alt materiale på dette nettstedet er kun ment som generell informasjon, og er ikke helsehjelp slik det er definert i helsepersonelloven. I Norge er det klart høyest forekomst av hepatitt C blant sprøyte-rusmisbrukere. Det gjelder Østeuropeere, latinamerikanere, folk fra Midtøsten og Nordafrika og folk fra Fjerne Østen. Pakistanere og svarte afrikanere som er kommet til Norge som voksne trenger vi ikke å teste for hepatitt A, de kan regnes som naturlig immune.


Indikasjoner Twinrix Paediatric: For bruk til ikke-immune barn fra år t. A - og hepatitt B-infeksjon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg