mandag 15. februar 2016

Falsk krupp dødelighet

Hos barn med stadige anfall med falsk krupp : Diskuter med legen om dere bør utstyres med kortison som dere selv kan gi barnet ved eventuelle senere anfall. Barn under kg skal ha engangsdose med mg, barn over kg skal ha engangsdose med mg. Falsk krupp er en godartet tilstan men hosten kan være plagsom.


Hva er årsaken til falsk krupp ? Difteri kalles også bare krupp , men i dag brukes dette først og fremst om falsk krupp. Bakgrunnen er små diametere i de øvre luftveiene i barneårene samt løst bundet mukosa som lett svulmer opp ved inflammasjon.

Det submukøse ødemet forverres i liggende stilling, og falsk krupp debuterer derfor ofte etter leggetid. Akutt laryngitt ( falsk krupp ) er en hyppig forekommende akutt inflammasjonstilstand med ødem i larynks og trakea som fører til pustebesvær. Forekommer hyppigst mellom måneder og års alder, men sporadiske tilfeller opptrer helt opp i tenårene. Utløses av parainfluenza-, rhino-, RS- og influensavirus.


Les mer hos Apotek 1. Den genetiske faktoren spiller trolig en rolle, ettersom falsk krupp er vanligere i noen familier enn andre. Noen barn får falsk krupp flere ganger i løpet av barndommen, avtakende med økende alder. LES OGSÅ: Halsbetennelse.

Forskjell på falsk og ekte krupp. Det finnes falsk krupp og ekte krupp. Slimhinnen rundt strupehodet, luftrøret og stemmebåndet hovner opp. Vi har en gutt på år som fikk konstatert falsk krupp hos legen i går. Men hvor mange dager bør jeg forvente at det varer før jeg evt.


Virusinfeksjon skaper en betennelse i øvre luftveier som fører til hevelse i slimhinnene. Når slimhinnene hovner opp, blir det trangere i luftrøret, og dette er grunnen til den karakteristiske hvesende innpusten og gjøende hosten. Akutt laryngitt, kjent som falsk krupp eller pseudokrupp, er en betennelsestilstand i de øvre luftveiene. Viruset oppstår gjerne i forbindelse med parainfluensavirus.


Influensa og RS-virus kan også utløse falsk krupp. Når viruset angriper neseslimhinnen, hovner denne opp og nesen blir tett. Det samme skjer i slimhinnen under stemmebåndene, luftrøret blir smalere og dette resulterer i pustevansker, heshet og gjøende hoste. Parainfluensavirus er det vanligste viruset, men også andre vanlige virus kan føre til falsk krupp. Infeksjonen fører til hevelse i luftveiene, noe som begrenser pustingen.


Symptomene er en hes, gjøende hoste som vanligvis øker på når barnet har lagt seg om kvelden. I sjeldne tilfeller kan den utløses av bakterier. Den gjøende hosten er karakteristisk.

Sykdommen er lokalisert til strupen og vevet rundt. Ekte krupp er det samme som difteri og er svært. Typisk høres en karakteristisk hard og gjøende hoste. Det er en vanlig sykdom med god prognose.


Krupp är en virusinfektion i larynx. Den är särskilt vanlig på hösten och vintern och drabbar främst barn i åldrarna mån - år. Föräldrar blir lätt förvirrade av beteckningarna pseudokrupp och falsk krupp som är föråldrade namn på krupp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg