fredag 21. oktober 2016

Hva er heftelser

Sjekk ut Heftelser På Kjøretøy. Ved nybilkjøp er dette ikke nødvendig. Du kan sjekke om det er heftelser registrert på bilen ved å gå inn på sidene til Brønnøysundregistrene og taste inn bilens registreringsnummer. Hva gjør du om det er heftelse på bilen? Du kan se hva som er tinglyst på en eiendom ved å gjøre oppslag i grunnboken på internett, helt gratis.


Du kan søke på vegnavn, adresser eller gårds- og bruksnummer.

Vil du heller finne en eiendom i kartet? Alle opplysninger i grunnboken er offentlige, og du kan sjekke hvilken som helst eiendom i hele landet. Hva er en heftelse på eiendom? En heftelse er når det finnes utestående innbetalinger i forbindelse med eiendommen. Det kan være for eksempel utestående boliglån, ubetalte eiendomsskatter, pant i eiendom eller servitutter som begrenser eiendommen.


Heftelsen kan fungere som en hinder når eiendommen skal selges. Tinglyste heftelser , dvs. Hvor fleksibel en servitutt er , vil imidlertid variere, og en god tommelfingerregel er at det er formålet med servitutten som teller.


Formålet med en beiterett, for eksempel, er å gi innehavers dyr en plass å beite, og området som servitutten beskriver kan derfor ikke brukes til noe annet med mindre grunneier gir sin godkjenning til dette.

Det er viktig å sjekke om det er heftelser på bilen du kjøper. Det gjelder uansett om du kjøper bruktbil privat eller fra forhandler. Låner du penger og benytter bilen som sikkerhet for lånet vil kreditoren (långiveren) tinglyse en heftelse på bilen.


Skal du kjøpe en bil, er det viktig at du først sjekker om den har heftelser. Hos oss får du alt du trenger for å sjekke en bedrift istedenfor at du må gå inn på hvert enkelt register i brønnøysundregistrene og hente ut det du trenger. Grunnboken er et register over rettigheter i eiendom som har eksistert i flere hundre år.


Tidligere i form av en bok med håndskrevne ark, derav ordet grunnbok, og i dag som et dataregister som forvaltes av Kartverket. Har selger gjeld på bilen kalles det heftelser. Med et eget billån sørger vi for at gjelden blir slettet og selgeren får det som blir igjen. Da vil du ofte sjelden få noen penger av selger og du vil stå igjen med et stort økonomisk tap.


Går ut fra at du selv skal låne med sikkerhet i huset. Du får ikke boliglån uten pant i huset, og banken sjekker selvfølgelig om det allerede er pant i huset. Går utfra at dette med panten er noe bankene ordner seg i mellom. Samme sak foregår hele tiden når det gjelder privatsalg av bil der det er lånt med pant i bilen. En heftelse på en eiendom vil som regel si at det er utestående innbetalinger i forbindelse med eiendommen.


Det kan for eksempel være utestående boliglån, ubetalte eiendomsskatter eller pant i eiendom. På den måten kan du unngå å få gammel gjeld med på kjøpet. Ta kontakt med en trafikkstasjon for å få vite hva du må gjøre for å få vognkort og kjennemerker.

Kjøper du et avskiltet kjøretøy? Når du kjøper bruktbil, er det svært viktig at du ikke kjøper deg gjeld - selv om du betaler aldri så mye for en bruktbil står du nemlig ansvarlig for heftelsene som er påført bilen selv om ikke lånet er tatt opp av deg selv, og selv om den du kjøper bil av garanterer at den er fri for heftelser. Det finnes også heftelser eller rettigheter som hviler på eiendommer og begrenser eierens rådighet, og som ikke tinglyses. Slike heftelser som er stiftet gjennom lov eller offentlige pålegg og vedtekter kan kalles for legalservitutter.


Her er det flere varianter: Generelle lovregler – Først og fremst stiftet gjennom plan- og bygningsloven. Det er nå lett å sjekke heftelser og få innsyn i eiendomsinformasjon. Den nye grunnboken åpner opp for at innbyggere og eiendomsbransjen kan sjekke eiendom selv på seeiendom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg