onsdag 26. oktober 2016

Normalt blodsukker hos eldre

Alvorlig hyperglykemi uten forandringer i blodets surhetsgrad kan forekomme blant eldre pasienter med diabetes type (hyperosmolar hyperglykemi). Lavt blodsukker hos eldre kan ha svært alvorlige følger som hjerteinfarkt, hjerneslag, fall og beinbrudd. Hos eldre utløses kognitiv svekkelse og følingssymptom ofte på samme blodsukkernivå. I tillegg er følingssymptomenes intensitet generelt svakere hos eldre enn hos yngre. Ofte er blodtrykket høyere hos legen enn hjemme.


Når de er avslappet synker blodtrykket.

Dermed er det en del eldre som kan få for lavt blodtrykk og føle seg svimete og ustø, sa nylig Steinar Madsen i Legemiddelverket, til Lommelegen. Blodsukkeret hos friste er vanligvis mellom 3. Vanlig blodsukker etter timer er 3. Ved en glukosebelastningstest eller noe veldig sukkerholdig er alt mellom 3. Akutt funksjonssvikt er en vanlig presentasjonsform av akutt, og ofte alvorlig, sykdom hos eldre personer, som bør føre til grundig klinisk undersøkelse for å finne årsaken(e). Som regel er bred og til dels avansert diagnostikk ledet av erfarne leger med spesialistkompetanse nødvendig. Eldre personer har langsommere omsetning av sukker i kroppen, og blodsukker vil derfor holde seg forhøyet i lenger tid etter et måltid enn hos yngre.


Fastende blodsukker har samme verdier som yngre og eldre.

Hos eldre er det derfor bare fastende blodsukker som kan brukes for å bestemme om en person har diabetes. Resultatet blir at blodsukkeret svinger lite hos en frisk person. Et normalt fastende blodsukker ligger mellom -5. Måling av blodsukker Hva er blodsukker ? Norges største og rimeligste møteplass for seniorer over år. Oftere dødsårsak hos yngre diabetikere enn eldre ( vs i Sverige) - eldre her definert som år….


Blodtrykket stiger vanligvis noe med alderen. Hos deg fungerer insulinet ikke fullt så effektivt som hos type A. Det vil si at når du spiser karbohydrater, går de raskt ut i blodet, men du blir ikke mett så fort og så tydelig som type A. Symptomene kan komme når blodsukkeret fremdeles er normalt , men faller raskt. Det er viktig å overvåke blodtrykket regelmessig, og å endre kosthol livsstil og fysisk aktivitet for å opprettholde blodtrykket innenfor normalområdet.


Enten du tar p-piller, gravide, overgangsalderen eller afrikanske amerikansk, opprettholde normalt blodtrykk reduserer risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag hos kvinner i alle aldre. Derfor er ikke behandling med kosthold så strenge hos eldre med diabetes som hos yngre mennesker. Hormonet insulin er sentralt i reguleringen av blodsukkernivået. Heldigvis ser det ut til at man kan akseptere at blodsukkeret er litt høyere enn normalt uten at dette fører til komplikasjoner. Den nye verdien er mmol (millimol) per liter plasma.


Hvis man har målt fastende blodsukker to ganger, og det er eller høyere begge ganger, vil man få diagnosen diabetes. Under betraktes som normalt.

Høyt blodsukker gir plagsomme symptomer her og nå – og øker risikoen for senkomplikasjoner på sikt. Se denne filmen eller pek og klikk på de blå sirklene på illustrasjonen under for å lære mer om hva som skjer med kroppen som følge av høyt blodsukker. Det finnes en del feilkilder i forbindelse med blodprøvetaking og -analyser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg