mandag 3. oktober 2016

Fryst fårikål

Min mor fryser alltid ned rester av fårikål , mens jeg setter det i kjøleskapet og har det til middag dagen etter. Begge deler smaker like godt når det varmes opp igjen. Jeg skulle ønske jeg hadde en ekstra fryser , for da kunne jeg frosset ned noen fårikålmiddager jeg også.


Kjøttet har jo da blitt grundig varmebehandlet etter opptining, og da er status mht bakterievekst noe helt annet enn om man fryser ned igjen opptint kjøtt uten å varmebehandle (noe man ikke bør gjøre uansett hvor lenge eller kort det har vært i fryseren i utgangspunktet). Stor test av fårikål : Fryst eller ferskt? I VGs test av ferskt og fryst fårikålkjøtt fra dagligvarekjedene, kom det ferske fårikålkjøttet aller best ut på smak med terningkast seks!


Fryser dem, så sant du ikke har lagd fårikål av frossent kjøtt. Da blir det ikke særlig mye godsmak når du tiner opp for andre gang sammen med ihjelkokt kål. Et alternativ til frysing kan være å plukke ut kjøttbitene og lage lapskaus eller kjøttgryte.


Fryst fårikål

Takk, men den var så god at vi har bestemt oss for å spise resten i morgen. Fungerer det å fryse fårikål (i Tupperwarebokser)? Jeg fryser fårikålrester - men i gamle takeaway-plastbokser.


Men bruker det ofte som basis for lapskaus eller betasuppe når jeg tiner opp igjen, siden både kjøtt og kål blir ganske soggy etter opptining og oppvarming. Det er rett og slett bare fårekjøtt, kål og litt salt og pepperkorn lagvis i en gryte med litt vann i bunnen. Og så skal det hele koke til kjøttet løsner lett fra beinet.


Og hvordan skal man egentlig fryse ned maten? Vi har sett på hvilke matvarer som tåler å bli fryst ne og er like fine når vi tar dem opp igjen. Og hvilke som helst ikke skal legges i fryseren. I tillegg får du noen gode tips til hva du skal tenke på når du legger mat i fryseren. Dette bør du huske på når du skal fryse mat: 1. Jeg har puttet fårikål i fryseren og tint opp igjen.


Det går helt greit, men kålen blir litt grøtete. Skal du fryse ne bør det gjøres samme dag som den er laget. Ikke frys ned mat etter flere dager i kjøleskapet.


Kjøttet skal ikke være konservert ved for eksempel salting og tørking, men kan gjerne ha vært fryst. Stykningsdelene som blir brukt i fårikål kan være fra hele slaktet. Klassisk og god oppskrift på fårikål. Retten er enkel å lage, men kjøttet skal småkoke i ca. Kan gjerne lages dagen i forveien.


Som alternativ til fårikålkjøtt av lam, kan du bruke sauekjøtt. Men kun prosent i kjøttdisken er ferskt, og noe av det fryste kjøttet er ett år gammelt. Høsten er fårikålsesong,. Nortura selger ett år gammelt fårekjøtt. Det er noe med det å bare putte alt i en gryte, la det putre et par timer og servere.


På lavkarbo trenger man jo heller ikke styre med poteter, selv om jeg fint blir nødt til å koke til gubben her hjemme da. Hvis du savner fårikålen til mamma, kan du fint lage det på hybelen også, såfremt du har en stor gryte. Her er en litt mer eksotisk variant. Når er fårikål -sesongen?


Har dere noen tradisjoner i så måte? Fårikål går fint an å fryse ned. Vi starta tradisjon i fjor faktisk, ved å invitere gode venner på en helaften med en svæææær gryte fårikål. Også her har de fryst og tint en rekke ulike matvarer, og funnet ut at den aller beste måten å tine frossent kjøtt eller fisk, er å legge maten i kaldt vann.


Ved innfrysing at matvarer som ikke har vært fryst ned før, oppnås best kvalitet ved en innfrysingstemperatur på minus grader, ifølge det danske magasinet Samvirke. Ved denne temperaturen dannes færre iskrystaller i matvaren enn ved innfrysing ved høyere temperatur. Sen innfrysing vil også gi et unødvendig stort væsketap ved tining.


Er du i tillegg flink til å tine mat i kjøleskap eller mikrobølgeovn, er det også greit å fryse ned mat som allerede har vært en tur i fryseren. Les også: Lag herremåltid av restematen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg