onsdag 25. januar 2017

Etikk og moral

Etikkens formål er å studere hvordan man bør handle, og å forstå begrepene vi bruker når vi evaluerer handlinger, personer som handler og utfall av handlinger. I HVERDAGSLIVET brukes ordene etikk og moral om hverandre. Men i filosofien har de ulik betydning.


Der handler moral om sed og skikk og konkrete handlingsvalg, mens etikk handler om å reflektere allment over dette, og om å formulere etiske teorier. Ofte kan filosofer som forfekter ulike etiske teorier være enige om hva som bør gjøres i bestemte situasjoner, men begrunnelsen for dette vil. Usikkerheten i språkbruken viser seg når man for sikkerhets skyld sier etisk og moralsk.

I akademiske miljøer brukes ordet etikk om teoriene som forklarer hva som er riktig eller galt , godt eller ondt , mens begrepet moral brukes for å forklare praktisk bruk av etikken (Hygen -82). Iblant er det vanskelig å vite hva som er rett å gjøre. Hvis du må velge én løsning ut fra flere mulige, kan etikken være til hjelp. Den kan gi begrunnelse for hvorfor du bør gjøre det ene eller det andre.


Ordene moral og etikk oppstod opprinnelig fra sedvane, skikk og bruk. Før ble etikk og moral sett på som synonymer til hverandre, men i senere tid har det kommet et skille mellom dem. Man kan si at moral er holdningen, og etikk er begrunnelse av moral.


Moral er ikke fag, det læres gjennom omgang med andre mennesker.

Det sies at etikken er grunnlaget for moral. Etikken kan deles inn i metaetikk, normativ etikk , deskriptiv etikk og anvendt etikk. Religion og etikk - Skolediskusjon. Religion og etikk - Religion - Skolediskusjon.


Her spør man seg om etikken skal være objektiv eller subjektiv, om man skal legge fornuft eller følelse til grunn for etikken , og hvordan etiske utsagn skal begrunnes. Etikk i kristendommen - Religion. Metaetikken deles vanligvis inn på to måter: non-kognitivisme versus kognitivisme og relativ moral versus absolutt moral. Og tilsvarende mener vi det samme med uetisk som med umoralsk. I dagligtalen bruker antakelig de fleste ordene etikk og moral om hverandre.


Moral er læren om hvordan leve i samspill med medmenneskene, og hvilke verdier man ønsker å leve etter. Mange bruker i dag ordene etikk og moral i forskjellig betydning. Kort sagt viser moral til hva slags menneskesyn man har. I filosofien pleier man å skille mellom de to ved å si at ” moral ” betegner våre internaliserte og institusjonaliserte oppfatninger av hvordan vi bør handle, mens etikk betegner refleksjon over moralen eller teorier om hva moral er. Her vil vi kort forklare hva moral og etikk er, hvordan moralske standpunkt kan begrunnes, og hvordan dette henger sammen med livssyn.


Hva er ‘ moral ’ og ‘ etikk ’? Både ‘ moral ’ og ‘ etikk ’ refererer til læren om rett og galt, men ‘ moral ’ betegner ofte den praktiske siden, mens etikk betegner den teoretiske siden. Til daglig bruker vi ofte begrepene etikk og moral om hverandre som to synonymer.

I filosofien er det imidlertid vanlig å skille mellom dem og definere etikk og moral på to ulike måter. Moral er oppfatninger om rett og galt og godt og ondt i et samfunn. Betydning av ordene: La elevene beskrive med egne ord hva rett og galt betyr. Skriv “rett” og “galt” på tavla og be elevene tenke på hva det betyr.


Lag en liste på tavla med alle forslagene. Det er viktig at de begrunner påstanden sin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg