onsdag 11. januar 2017

Væske i mellomøret øresus

Demp hyletonen og lev upåvirket av tinnitus. Væsken er seig eller slimete, men det er ingen bakterieinfeksjon, kun en irritasjon. Kort ventetid og ingen henvisning nødvendig. Det finnes flere metoder å behandle dette på.


Ved svimmelhet er det en rekke forhold som må utredes. Væske i mellomøret kan avgjort gi svimmelhet, men væske i mellomøret pleier jo å bli absorbert etter hvert.

Jeg kan ikke stille noen diagnose over nett, men jeg kan gi deg en pekepinn på hvor du må lete. Det er også større risiko for at membranene i det runde og ovale vinduet kan sprekke, slik at væsken i sneglehuset, perilymfen, lekker ut i mellomøret - noe som kan gi kraftig svimmelhet. De typiske symptomene ved barotraume er dottfølelse i øret, hørselstap og øresus.


Audiometri brukes for å kartlegge hørselstapet. Ved mistanke om serøs mellomørebetennelse vil legen undersøke øret med et otoskop for å se om det er væske i mellomøret. Væskeansamling i mellomøret uten akutt inflammasjon eller infeksjon. Skyldes dysfunksjon av tuba auditiva, som fører til trykkutligningsproblemer i mellomøret.


Undertrykket som etter hvert oppstår, gir effusjon av væske fra mellomørets slimhinne.

Opptil av barn får sekretorisk otitt i hvert fall én gang før 8-årsalderen. Jo, det kan bli betennelse i de hevede slimhinnene og de begynner å avgi væske. Mellomøret kan da bli delvis fylt med væske og bakterier, og en mellomørebetennelse er startet. Væsken dytter på trommehinnen og gjør at den ikke klarer å bevege seg så godt som vanlig Følgelig hører vi dårligere når vi har ørebetennelse. Selv om væsken forsvinner fra mellomøret kan tilstanden komme tilbake.


Dersom barnet er plaget med væske i mellomøret over lengre perioder kan dette påvirke utviklingen av tale- og språkferdigheter. Jo yngre barnet er, jo større er sannsynligheten for flere ørebetennelser med påfølgende sekretorisk otitt. Hos barn er årsaken oftere at luftekanalen (øretrompeten) ikke er utvokst ennå, dvs den har for liten diameter. Kommer ikke lufttrykksendringene omkring oss opp og inn til mellomørene blir det undertrykk og væske i mellomøret , noe som hindrer full bevegelse av trommehinnen og dermed fører til redusert hørsel, og ubehag. Rørets funksjon er å utligne trykk i øret.


En ballongdilatasjon passer for voksne personer som har vedvarende problemer med å utligne trykk i mellomøret. Dette kan gi utslag som endret hørsel, dotter i ørene og trykkfornemmelse. Væske på mellomøret , var det første jeg tenkte. Jeg har det samme i så fall, kommer til å følge tråden tett. Tips: Nesespray av 1 sesamolje har fungert for meg.


Jeg blir ikke kvitt det på denne måten, men det roer seg betraktelig. Tror for øvrig det skal gå over av seg selv, men at det kan ta tid.

Først og fremst er det viktig å understreke at tinnitus ikke er en sykdom, men et symptom på en skade eller sykdom. For å finne årsaken til hvorfor pasienten har øresus , kartlegger vi om øresusen er muskulært betinget eller forårsaket av en skade i hørselsystemet. Trommehinnen vil da trykkes innover i mellomøret , hvilket først føles som en dott, men det kan også føles vondt dersom trykket fortsetter å øke (eksempler: dykking, eller når vi lander i fly). Du kan forsøke å tvinge luften opp i mellomøret ved å utlikne (som du gjør når du lander med fly eller svømmer nedover i vannet). Ved væske i mellomøret er det undertrykk, dette kan utlignes ved å presse luft inn i mellomøret ved å holde for nesen og blåse mot lukket munn.


Det må gjøres flere ganger daglig for å utligne undertrykket og kan bidra til å åpne passasjen mellom svelget og mellomøret. Andre mindre vanlige årsaker er spasmer i musklene i mellomøret. En annen sjelden årsak til øresus er forstyrrelser i blodkaret ved den akustiske nerven i cochlea (innerøret). Svulster i øret kan også skape en fornemmelse av tinnitus. I tillegg er det noe som heter ménieres sykdom, som er en abnormitet i væsken i det indre øret.


Gjennom øretrompeten kan luft slippe inn til mellomøret , slik at lufttrykket holder seg likt på hver side av trommehinnen. Eustachios rør er en ca. Du skriver at du også har øresus , og det får meg til å tenke på at en lege bør vurdere dette nærmere, for å se om det kan være andre forhold i mellomøret eller i det indre øret som kan forklare plagene dine. Jeg gikk til legen etter å ha hatt dott i øret en stund. Han tittet kjapt og sa det er muligens væske i mellomøret , det blir sikkert borte av seg selv.


Det ble ikke det, og etter mange måneder og et legebytte prøvde jeg igjen. Tett øretrompet som fører til væske i mellomøret. Jeg fikk rhinexin, og beskjed om å ta det en måned.


Du kan ha øresus på det ene eller begge ørene, og plagene kan komme brått eller gradvis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg