onsdag 11. januar 2017

Vondt nederst i ryggen

Svar: Vondt nederst i korsryggen kan skyldes leddlåsninger, myalgier, nerveirritasjon eller lumbal prolaps. Som regel vil feber oppstår samtidig. Ved mistanke om nyrebekkenbetennelse bør lege kontaktes. Nyrestein kan føre til smerter i flankene ved siden av virvelsøyken og kan også kjennes som smerter i ryggen. Det gjør vondt i den nederste delen av ryggen.


Smerten stråler av og til ned i rumpeballene, bak på låret eller til lysken.

Musklene er spendte og ryggen er stiv. Ved akutte smerter heller ryggen ofte fremover og til en av sidene. Ofte er syndebukken til plager nederst i ryggen en for svak setemuskulatur. Dette er som regel en direkte eller indirekte konsekvens av for mye stillesitting.


Setet, rumpa eller gluteus maximus om du vil, er kroppens største muskel. Hvorfor får jeg vondt nederst i ryggen ? Svar: Nederst i ryggen finner vi ryggvirvlene L5-S dette blir et utsatt område hvis man ikke har tilstrekkelig kjernemuskulatur eller hvis man feilbelaster mye i hverdagen. Hva er korsryggsmerter og hvorfor har jeg vondt i ryggen ? Smertene kan også stråle ned i setet og låret og enkelte opplever også smerter i lysken.

Muskulære smerter i ryggen. Selv om man på generell basis ikke kan si nøyaktig hvorfor man har vondt i ryggen dreier det seg veldig ofte om belastningsskader i muskler som følge av tungt og ensformig arbeid eller en akutt muskelstrekk som følge av en plutselig vridning eller overbelastning. Man sier da gjerne at smertene er muskulære.


Vondt i ryggen kan vi alle oppleve innimellom, men dersom smertene sitter nederst i ryggen , og du også opplever kribling i tærne, eller nummenhet, kan det være en ryggskive som har sklidd ut, og presser på nerven i ryggen. De klassiske symptomene på flere av spondyloartrittene er å være stiv og ha vondt i ryggen , men det er mange flere steder det er vanlig å ha smerter. Det kan ta mange år før man får en sikker diagnose, siden det tar tid før forandringer i iliosakralleddene synes på røntgen. Vondt når jeg ligger. Når man ligger ned blir belastningen en annen på vevnaden i kroppen, også leddene i ryggen.


Smerter eller ubehag lokalisert til flanken, dvs. Vi ser ofte at muskelspenninger og kink i ryggen bidrar til feilaktig bevegelsesmønster og overbelastning av ledd andre steder, og dette kan skape smerte når man ligger. Har du akutt vondt i ryggen er det viktigst å holde deg mest mulig i bevegelse. Finn en så smertefri stilling som mulig slik at du klarer å slappe av.


Start med forsiktige bevegelser med denne stillingen som utgangspunkt. Mellomvirvelskivene i ryggsøylen er sirkulære skiver av bindevev som ligger lagvis mellom ryggvirvlene. Geléaktig masse vil da presse seg ut gjennom sprekken, og det gjør vondt i korsryggen (lumbago). Noen ganger gir det press mot nerveroten som ligger tett ved skiven. Da stråler det en nervesmerte nedover beinet (isjias).


Skiveprolapser oppstår som oftest i korsryggen, men det kan skje høyere opp i ryggen også.

Oversigten herunder viser forskellige årsager til smerter i ryggen. Klik på navnet på en sygdom eller undersøgelse, så kommer du frem til en udførlig artikel om det pågældende emne. Nerverotsmerter ved prolaps er en sykdom der et skiveprolaps i ryggen irriterer eller trykker på en eller flere nerverøtter.


Mest kjent er betegnelsen isjias, som er en bestemt form for rotsmerter der prolapset presser på isjiasnerven. Dette fører til smerter fra ryggen og nedover foten svarende til isjias-nervens forløp. Smerte som er sentrert rundt nyrene er ofte følt i de nedre deler av ryggen , noe som kan skape forvirring om dette er en område som ofte er gjenstand for press i dine daglige aktiviteter.


Hvis den øvre delen av ryggen gjør vondt , i skulderområdet, er at en mer tydelig tegn på at det ikke er problemer med nyrene, som du opplever ryggsmerter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg