torsdag 19. januar 2017

Ringorm

Tilstanden er karakterisert ved et kløende utslett som har form av en rød ring med tilsynelatende normal hud i midten. Det medisinske navnet på ringorm er tinea. Utslettet er ringformet og oppstår vanligvis på glatt og myk hu uten for mye hår. På kroppen har ringorm ofte et karakteristisk rødt, ringformet utseende, men det kan også vises som fotsopp og neglesopp. Mennesker kan også smittes av sykdommen.


Dyr som får sykdommen får ikke alltid symptomer, men kan også få varierende symptomer fra lett kløe og håravfall, til hårløse flekker med betennelser i huden.

Betegnelsen ringorm brukes ofte om flate, ringformete soppinfeksjoner i huden, men omfatter alle overflatiske soppinfeksjoner i hu hår og negler forårsaket av dermatofytter. Navnet ringorm henviser til, hvordan udslættet ser ud og har intet med orm at gøre, smitten kommer ofte fra kæledyr. Det er tre aktuelle slekter, som hver inneholder flere forskjellige arter. Tabletter kan være spesielt aktuelle hvis hudsoppen er svært utbredt, sitter i hodebunnen eller hvis det er snakk om fot- eller neglesopp. En soppinfeksjon kan ramme alle kroppsdeler.


Når soppen slår seg ned i hodebunnen (tinea capitis), gir den ofte flekkvis hårtap. Hvorfor får man ringorm ? I de fleste tilfælde overføres smitten fra dyr eksempelvis hunde, katte, kalve, hamstere og marsvin.

De fleste pattedyr har en eller anden hudsvamp, og mange gange lever dyret og svampen i fredelig sameksistens, uden at dyret har symptomer, men svampen kan godt smitte alligevel. Basisoplysninger Definition. I flekkene kan huden se grå ut eller være dekket med svarte prikker. Tinea corporis” betyder att det finns svamp på kroppen (”tinea” = svamp, ”corporis” = kropp). Tilstanden karakteriseres ved et kløende utslett som har form av en rød ring med tilsynelatende normal hud i midten.


Børn får ofte ringorme i ansigtet, da de ofte løfter deres kæledyr op – ofte op mod kinden. Derfor er det altid en god ide at få stillet en diagnose hos lægen for at sikre sig, at udslættet behandles korrekt. Det vanligaste symtomet på ringorm är små röda och kliande utslag. På en mörk hud syns oftast inte det röda. Utslagen är runda eller ovala och någon millimeter till flera centimeter i storlek.


Dermatofyttinfeksjon. Kalles også ringorm. Kan skyldes en av tre sopptyper: trichophyton (negle-, hud- og hårinfeksjoner), microsporum (hud- og hårinfeksjoner), eller epidermophyton (negle- og hudinfeksjoner).


Ta kontakt med lege hvis du tror barnet ditt har ringorm. Det høres ut som om hesten din har fått ringorm. Det er en svært smittsom sykdom, så det er viktig å isolere hesten så fort mistanken dukker opp.


Følg deretter rådene nedenfor for å hindre at smitten spres. Det kan ramme alle kroppsdeler, men er vanligst på armer, ben og kropp.

Infeksjonen må alltid behandles, og den går ikke over av seg selv. Ringorm på kroppen. Prøvetaking fra utslettet er nødvendig for å kunne stille en sikker diagnose.


Sopp som følge av svette. Behandling av ringorm kan ta svært lang ti og smitterisikoen er til stede så lenge det finnes levende soppsporer i miljøet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg