fredag 12. januar 2018

Fårikål kjøtt

Og en ting er sikkert: fårikål er verdens beste grunn til å samle store og små til høstens etegilde! Les historien til nationalretten vår her. Fårikålkjøtt brukes først og fremst til vår nasjonalrett, fårikål , men man kan også bruke fårikålkjøtt til frikassé og gryteretter.


I enkelte oppskrifter skal kjøttet brunes før koking. Fårikål - Norges nasjonalrett og høstens mest omtalte matrett! Fårikålentusiaster finnes i alle aldre over hele landet, også langt utover landets grenser.

Bli en ekte fårikålsentusiast du å, og bli med i Fårikålens Venner. Slik velger du riktig kjøtt til fårikål - og mye mer. Hva er vel høsten uten fårikål ? Du finner neppe en mer klassisk oppskrift på fårikål enn denne oppskriften.


Lammekjøtt, kål, pepper, poteter og vann er alt som skal til. Ingenting slår fårikålen når det kommer til å samle fest og folkelighet i ett og samme måltid. Den norske nasjonalretten – høsten blir ikke den samme uten.


For Marte Bauge Torland er det gjort på et øyeblikk å forvandle et helt lam på over kilo til lammesteik, lammekoteletter og fårikålkjøtt.

For å lage fårikål til fire personer trengs det kg fårikålkjøtt , kg hodekål og fire teskjeer pepper, ifølge Opplysningskontoret for kjøtt. Vi har regnet ut hvor mye det koster å lage en gryte med alle ingrediensene. Vi har da regnet ut prisen ut i fra mengde kål og ferskt kjøtt , og en hel pose pepper.


Klassisk og god oppskrift på fårikål. Retten er enkel å lage, men kjøttet skal småkoke i ca. Kan gjerne lages dagen i forveien. Som alternativ til fårikålkjøtt av lam, kan du bruke sauekjøtt.


Det skal dessuten ikke mye til for å servere en rykende varm gryte med fårikål : Som navnet tilsier så trenger du kun fårikålkjøtt og kål. Siste torsdag i september er Fårikålens dag. Som matblogger burde jeg selvsagt ha feiret nasjonaldag nr. Tips: Fårikålkjøtt av sau er kraftigere i smaken og gjerne noe fetere enn lammekjøttet.


Pass på at du finner kjøtt med litt fett og gjerne med bein som gir en god kraft. Tips: Fårikålen blir aller best dersom du koker den dagen før du skal servere den slik at smaken får satt seg. Det er heller ingen selvfølge lenger at kjøttet skal ha betegnelsen fårikålkjøtt. Yngre fårikålelskere vil helst ha magrere kjøtt og velger skiver av lår eller bog, mens viderekomne sverger til fett kjøtt , gjerne fra fjorårslam, eller kanskje til og med fra sau.


Del kålen i båter og legg ett lag over kjøttet. Strø over salt og pepper. Gjenta til du har fått alt kjøtt og kål i gryta.

Hell vannet i gryta og kok opp. Bruker du “ fårikålkjøtt av sau”, kan du raskt regne med rundt en time ekstra steketid. Det er meningen at kjøttet skal løsne bra beinet og falle litt fra hverandre ved servering. Som ved fårikål : Ingenting er bedre enn ihjelkokt fårekjøtt! Ingredienser, store porsjoner.


Det er ikke verre enn å legge kål og lammekjøtt lagvis med litt vann, salt pepper. Da får du fårikål ! Fårikål er heldigvis like godt som det er enkelt å lage. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt. Sjekk kjøttet etter ca. Server med kokte poteter.


Skjær av mest mulig fett av kjøttet og del det opp i passende stykker, ca. Dekk kjøttet med kaldt vann og la det få et oppkok. Legg kjøttet i en stor kjele.


Kjøtt - hva er fårikålkjøtt ? I butikkene er pakkene noen ganger merket fårikålkjøtt. Og da er det grei skuring, eller? I min tid som kjøttskjærer startet dagene i fårikålsesongen alltid med at hele lammeskrotter kom inn (altså, lam hvor pels, hode og innvoller er fjernet). Og så var det å gyve løs med saga.


Vi skal ha fårikål -lag, og må derfor handle en god del kilo kjøtt. Jeg aaaner ikke hva som er vanlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg