fredag 12. januar 2018

Lyn lyd

Hovedsiden til Ski- og fotballklubben Lyn. Her finner du siste nytt fra klubben og kan enkelt navigere deg videre til de ulike allianselagene i Lyn. Et lyn er en stor elektrisk utladning mellom sky og jord eller sky og hav, eller mellom sky og sky.


Lynet består av en kort serie elektriske strømpulser. Lynstrømmen løper gjennom luften ved at det dannes en elektrisk ledende kanal som strømmen kan løpe gjennom.

På grunn av den plutselige oppvarmingen og medfølgende utvidelsen av luften, ledsages lynet av et skarpt smell. Ved utladning mellom en sky og bakken reflekteres lyden , og det blir stor effekt med kraftig torden. Ved overslag mellom eller i skyer i høyere luftlag, dør lyden langt raskere ut enn lyset, og man kan få stille lyn. Lyset fra et lyn rejser så hurtigt, at man med god tilnærmelse kan antage, at man ser lynet idet det sker. Derimod tager det lyd ca.


Man kan derfor groft tælle sig til, hvor langt væk et tordenvejr er ved at tælle sekunder, fra man ser lynet, og til man hører braget. Lyd og lys beveger seg med forskjellig hastighet, sistnevnte er klart raskest. Derfor vil lysglimtet fra lynet møte øyet vårt før lyden når øret.

Ved å telle sekunder fra vi ser lynet til vi hører det, vil vi kunne finne ut hvor langt unna lynet slo ned. LYN Elektro – en komplett elektro installatør. Lang fartstid i de ulike delene av bransjen gjør oss i dag til en komplett leverandør av elektrikertjenester. Vi har kontor både på Grålum i Sarpsborg og på Vesterøy- Hvaler.


Norge og Skandinavia. Lyn vises på kartet ved de to symbolene nede i venstre hjørne av bildet. Kartet viser et skravert område der bare lyn innenfor den norske, svenske og finske økonomiske sonen blir plottet. Symbolene indikerer om lynet treffer bakken eller om det holder seg inne i skyene.


Strømstyrken varierer, og der er målt lyn med strømstyrke op til 200. For at lynet kan springe, skal der være en spændingsforskel på ca. Et typisk lyn kan således være baseret på en spændingsforskel på op til flere hundrede millioner volt. Tell sekundene fra du ser lynet til du hører tordenet og del deretter på for å estimere avstand eller bruke denne kalkulatoren for å finne ut hvor langt unna lynet er. Husk at det er ikke anbefalt å bruke datamaskinen mens det er lyn og torden i ditt.


Lyn krev elektrisk nedbryting av gass, slik at den kan ikkje oppstå visuelt i vakum. Men ein har observert lyn i atmosfæren til andre planetar, som Venus og Jupiter. Lydløse lyn skyldes vanligvis at tordenværet er veldig langt unna.

Lyn på Venus er derimot meir diskutabelt. Så langt borte at du ikke hører lyden. Slike værglimt ser du bare om natten, og de er ofte tegn på at det er uvær i vente. Lyden beveger seg nemlig med en fart på rundt 3meter i sekundet. Ofte høres det rumling i stedet for bare ett stort smell når det tordner.


Grunnen er at lyden fra forskjellige deler av lynkanalen kommer fram til øret på forskjellige tidspunkter. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg