søndag 21. januar 2018

Etiske prinsipper

Etisk veiledning til psykologen. Yrkesutøvelsen i helse-, sosial- og oppvekstsektoren er regulert av lover og forskrifter. Helsepersonelloven og pasientrettighetsloven er to eksempler. Lovene er vedtatt av Stortinget og bygger blant annet på etiske prinsipper , verdier og holdninger som samfunnet vårt bygger på. I utdanningen legges det også stor vekt på etikk.


Etiske prinsipper

Denne autoriteten kan være et moralsk prinsipp , naturrett, stammens høvding, kongen, de politiske myndigheter, loven, eller Gud. Pliktetikken fokuserer på selve handlingen. Grunnleggende prinsipper for medisinsk etikk Det er fire grunnleggende prinsipper for medisinsk etikk.


Hver løser en verdi som oppstår i samspillet mellom tilbydere og pasienter. Medisinsk etikk, i medisinsk sammenheng betegnelse på studiet av holdninger, verdier og normer i medisinen. Medisinsk etikk er et hjelpemiddel til å gjøre medisinen bedre blant annet ved å øke bevisstheten rundt de mange verdikonflikter som medisinen gir opphav til. Normativ etikk undersøker hvilke regler eller prinsipper om hvordan vi bør handle vi har grunn til å akseptere.


Etiske prinsipper

Man prøver gjerne å formulere og forsvare generelle retningslinjer for hvordan man bør leve. Innenfor normativ etikk er det i dag tre dominerende teorier: konsekvensialisme, deontologi (pliktetikk), og dydsetikk. Hva skal være innholdet i våre etiske retningslinjer? Det er behovene i den enkelte bedrift og de utfordringer bedriften møter i sin bransje og med sin bedriftskultur som må være utgangspunktet for å formulere konkrete regler. Derfor har NHO valgt å ikke lage etiske retningslinjer for alle medlemsbedrifter.


Yrkesetiske retningslinjer på mobilen. De yrkesetiske retningslinjene (YER) er enkelt tilgjengelig også via mobil. Målet er at det skal være enkelt for sykepleiere å være aktivt involvert i etiske problemstillinger, dilemmatrening og etikk generelt.


Etiske prinsipper

Håndtering av etiske dilemmaer. Når du står overfor en etisk utfordring, er det viktig at du søker hjelp og støtte til å håndtere situasjonen. Som en hovedregel bør vi håndtere alle etiske utfordringer ved å samtale med nærmeste leder eller gjennom felles diskusjoner med leder(e) og kolleger. Kollegialt samarbeid baseres på gjensidig respekt og tillit. Våre etiske retningslinjer består av en rekke prinsipper som skal være grunnleggende for vår atferd.


Vi skal være lojale overfor kolleger, kunder, samarbeidspartnere og andre interessenter av selskapet. Ikke himmelstore forskjeller på etiske prinsipper på arbeidsplasser i Norge. Prinsippene skal også tjene til opplysning om hva som er god dommerskikk. Det er fordi etiske prinsipper gjerne også baserer seg på en samfunnsmal om hva som er rett og galt innenfor f. Etikk er universell og moral er ikke det. Norsk Psykologforening.


Etiske prinsipper

Den norske legeforening. Etikk og etiske prinsipper bør derimot drøftes jevnlig, og etableres som system og praksis i all virksomhet i kommunen. Hver kommune bør selv utforme sin etiske standard utover det lovpålagte, utfra hvordan man ønsker å framstå for å sikre tillit. Nye kommuner bør utarbeide etiske retningslinjer og korrupsjonsforebyggende tiltak. Har du spørsmål eller saker som bør diskuteres?


Universelle etiske prinsipper Selvvalgte, universelle prinsipper om rettferdighet, likhet, som er gyldige for alle Utviklingen fra stadium til er hvor moral gradvis går fra å være noe utenfor individet, pålagt og håndhevet av andre, til noe som den enkelte internaliserer og gjør til sitt beste. Helsefagarbeidere i Delta har laget yrkesetiske retningslinjer for helsefagarbeidere. Målet med retningslinjene er å bevisstgjøre helsefagarbeidere om ansvar og riktige handlinger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg