tirsdag 16. januar 2018

Lite søvn hodepine

Varme kan ofte utløse hodepine , spesielt hvis du glemmer å drikke nok. Ellers er altså stress en vanlig årsak bak en hodepine. For lite søvn relatert til pasientens behov kan lede til stress, og vi vet at emosjonelt stress og andre psykiske plager kan fremme hyppigere hodepine , sier Hammeren.


De aller fleste opplever hodepine fra tid til annen. Stress, lite søvn , lite mat eller for mye alkohol kan utløse hodepinen , og som oftest hjelper det å gi kroppen hvile og ro.

Det finnes flere ulike typer hodepine , og nedenfor kan du lese om noen av de. Livsstil er en viktig medvirkende årsak til hodepine. Lever man under langvarig stress, har en krevende jobb eller problemer i sitt personlige liv er man utsatt for å få hodepine. I tillegg kan både for mye og for lite søvn gi hodepine. Uregelmessige måltider kan gi så store svingninger i blodsukkeret at dette gir hodepine.


Dette kan ligne litt på dårlig hukommelse, en kan få det forbigåande av lite søvn. Hodepine kan en også få av lite søvn.

Dette er altså ikke unormalt ved søvnmangel. Så hvis du har sjekket deg hos legen, og alt ellers var bra, så vil jeg anta at dine problemer kommer av angst og dårlig søvn. Lite variasjon og en statisk stilling kan føre til nakkeplager og hodepine , selv om vi reagerer forskjellig. Noen tåler det dårligere enn andre. Dyp søvn forebygger hodepine.


Symptomer på for lite søvn. Kjente faktorer som stress, lite søvn , lite mat eller for mye alkohol kan utløse hodepine , og den vanligste formen for hodepine er spenningshodepine. Les mer om spenningshodepine her.


Denne typen hodepine er episodisk eller kronisk. Du kan forebygge og lindre smertene selv. Plages du ofte, kan det være lurt å føre en dagbok for å finne ut hva det er som gir deg hodepine ( lite søvn , lavt væskeinntak, uregelmessige måltider, alkohol, stress). Den er også fin å ta med til legen din. Det er derfor viktig å sørge for tilstrekkelig med søvn før trening eller andre fysisk krevende oppgaver.


Studier viser at verken hjerte- og lungefunksjonen eller muskelstyrken blir svekket selv om man sover for lite. Man er derfor i utgangspunktet i stand til å utføre like tunge fysiske utfordringer som når man er uthvilt. Plages du ofte kan det være lurt å skrive en hodepine -dagbok for å finne ut hva som gir deg hodepine ( lite søvn , lavt væskeinntak, uregelmessige måltider, lite aktivitet, stress, alkohol).

Det kan være ulike årsaker til hodepine , bla stress, lite søvn , lite mat, stress, dårlig syn, eller annen fysisk sykdom. Jeg anbefaler deg også å lese vedlagte artikkel om søvn. Håper du finner noe som kan være til hjelp der. Insomni kjennetegnes av dårlig eller lite søvn enten på grunn av innsovningsvansker, urolig nattesøvn, tidlig morgenoppvåkning eller at man opplever at søvnen er av dårlig kvalitet.


Noen opplever alle disse søvnplagene, mens andre sliter kun med et av symptomene, for eksempel innsovningsvansker. Avspenningsøvelser er teknikker du kan bruke for å lære å avspenne både kropp og sinn, og du oppnår en nærmest søvnliknende hviletilstand uten å sove. Dette kan være spesielt nyttig i perioder med lite søvn eller mye stress, og har vist seg å være effektivt for å bedre konsentrasjonen, redusere stress og kroniske smerter. Hvis det vedvarer lenger kan det være symptomer på andre tilstander som må undersøkes av lege.


Det som skjer med metabolismen under søvn , er nok mye av forklaringen på at dårlig og lite søvn øker risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer, overvekt og diabetes type 2. Vi trenger altså nok søvn skal vi kunne restituere både hjernen og kroppen vår. Et voksent menneske trenger gjennomsnittlig 7–timer søvn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg