tirsdag 30. januar 2018

Utbrent av familie

Men hvordan vet man at man er utbrent? I Norge er det estimert at nærmere av arbeidstakere lider av utbrenthet. LES OGSÅ: Spiseforstyrrelsen bulimi.


Utbrenthet er en fysisk og en psykisk sykdom.

Den er nær relatert til stress og depresjon. Mange trodde at utbrenthet var direkte forårsaket kun av for mye arbeid og for lange arbeidsdager. Hva er viktigst for deg? Hos mange vil familie og god helse sannsynligvis komme høyt opp på listen.


Ved å ha klart for deg hva du prioriterer, forbereder du deg på å ta vanskelige avgjørelser og godta alternative løsninger. At symptomene varierer, bekreftes av Marit Hvidsten, rådgiver og klinisk spesialist i sykepleie ved Modum Bad. Hun har lang erfaring med å møte mennesker som står i fare for å bli utbrent.

For mange kan det starte med et søvnproblem. De får rett og slett ikke sove om kvelden, våkner tidlig, er urolige og får ikke sove igjen. Men du kan også bli utbrent av å være i en verdikonflikt,. Var det jobb, økonomiske problemer, familie eller sosialt liv?


Det kan være lettere å forstå årsaken i ettertid. I tillegg til planen vil du ha noen som støtter deg underveis. Her får du Ninas tre tips til trening hvis du er utbrent. Lytt til kroppen og ikke tren for hardt.


Ofte på jobb, men det kan også dreie seg om privatlivet eller en kombinasjon av dem. Det blir vanskelig å sove, du gleder deg ikke lenger til noe og tilslutt faller du helt sammen. Fagerhaug har to viktige råd han alltid gir for å unngå utbrenthet: – Du bør bli flinkere til det jeg kaller stå på – slapp av.


Finn en balanse mellom innsats og hvile. Da kan du lettere merke hvor du er på vei. Alle artikler i NEL og på NHI.


Mennesker som er utbrente og overveldet velger ofte å nedprioritere venner og familie.

Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Det er klart at hvis man skal lage mat fra bunnen av og gjøre alt det jeg gjorde i tillegg til å jobbe, vil man jo virkelig bli utbrent. Men man bør ta seg tid til å regne på hva man egentlig får for pengene sine.


Føler du deg utbrent ? Klart det må gå an å være utbrent som mor. Løping fra jobb for å hente i barnehage, møkkete barn, vask av sølete dresser, tørk av sko, rene klær til voksne og barn, sørge for at det er nok dopapir og bleier og tannkrem, sunn mat på bordet, matpakke, forholde seg til helse og sunnhet og snørrete neser, våkne barn. Og jeg tenker – kanskje er det slik at barna klarer å aktivisere seg selv? Jeg husker i hvert fall at vi som barn hadde det gøy uten at de voksne skulle styre og fikse alt for oss.


Kjedet vi oss så fant vi en ball, regnet det så fant vi fram et puslespill. Samtidig malte mamma og pappa rødmaling på låven ved siden av oss. Han kjenner godt til faresignalene ved en begynnende utbrenthet, og mener mange tvinger seg til å fortsette i samme tempo selv om de kjenner at det tårner seg opp.


Men det er grenser for hvor lenge kroppen klarer å være i akutt stress før den må bråbremse. Det finnes et japansk ordtak som beskriver tilstanden veldig bra: ”Kroppen og psyken er som de to sidene av et ark papir, blir den ene siden krøllete, skjer det samme med den andre siden også”. Dessuten finnes det flere mellomløsninger. Spenningene du føler kan og bør løses opp av en fysioterapeut, fortrinnsvis en psykomotorisk fysioterapeut siden spenningene er utløst av psykisk overbelastning. En fastlege henviser deg til denne.


Da er vi avhengige av at foreldrene ser oss som vi er, og lar oss vokse fritt som nettopp det. Denne frigjøringsprosessen er særlig viktig – og kritisk – i ungdomsårene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg