onsdag 10. januar 2018

Røde hunder snl

Ikke sjelden fører røde hunder til forbigående leddplager, det vil si hevelse og stivhet i fingre og føtter. Dette er en uskyldig komplikasjon som også går tilbake uten behandling, men leddplagene kan henge i noen dager lenger enn selve sykdommen. Hund eller tamhund er en rovdyrart i hundefamilien.


Dens nærmeste viltlevende slektning er ulven. Det går 2-uker fra du er blitt smittet til utslettet kommer.

Røde hunder smitter via dråpene du hoster og nyser ut. Hvis du har hatt røde hunder én gang, kan du ikke få det igjen. Formålet med å vaksinasjon mot røde hunder er å forebygge at gravide kvinner blir smittet og dermed risikerer å føde barn med medfødt rubellasyndrom. Siden da har formålet vært å stoppe sirkulasjonen av rubellaviruset i Norge. Det medisinske navnet på røde hunder er rubella etter det latinske opphavsordet ruber som betyr rød.


Hest er en dyreart i familien hester, som holdes som husdyr. Alle dagens hesteraser nedstammer fra den utdødde villhesten tarpan. Hester har en enestående tilpasningsevne og finnes nå som husdyr i nesten alle land.

I dag også forvillede hunder , katter og rødrever. Det er tillatt å jakte på noen arter av de største kenguruene, som blir felt i store antall. Etter at Arbeidernes Kommunistparti (AKP) og Rød Valgallianse (RV) la seg ne dannet de samme miljøene Rødt for å samle kreftene på ytterste venstrefløy i Norge. Store norske leksikon er et gratis og komplett oppslagsverk skrevet av fagfolk på bokmål og nynorsk.


Du smitter fra uker før utslettet kommer, til dager etter at utslettet er brutt ut. Den syke må få beskjed om å unngå nærkontakt med gravide, og gravide i nærmiljøet bør testes serologisk. Det farlige ved røde hunder er hvis en gravid kvinne som ikke har hatt sykdommen, blir smittet.


Tidligere var røde hunder hos gravide blant annet årsak til medfødt blindhet og døvhet. Hvordan får man røde hunder ? Utslett i form av lyserøde prikker kommer 1-dager etter at sykdomstegnene startet. Foreldre som velger å ikke vaksinere barna sine, bør være spesielt obs på dette. I det norske vaksinasjonsprogrammet gis det en effektiv vaksine mot røde hunder ved måneders alder og i 6. Røde Hunder er sjeldent i Norge etter vaksine ble innført. Risiko for gravide.


Hos de aller fleste går den over av seg selv uten ettervirkninger. Sykdommen gir blant annet utslett med rosa og rødbrune flekker i ansiktet og på kroppen. Vaksine mot røde hunder (MMR-vaksine) er en del av barnevaksinasjonsprogrammet i Norge.

Sykdommen er vanligvis mil men hos gravide kan den føre til abort og alvorlig fosterskade (medfødt rubellasyndrom). Inkubasjonstiden er – dager. Vaksinen gis fordi den kan føre til alvorlige fosterskader hvis gravide blir smittet i første halvdel av svangerskapet. En kombinasjonsvaksine (mot meslinger, kusma og røde hunder ) er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. Hos hunder med underliggende hudproblem som allergi eller atopi er det svært vanlig at pelsen under potene er kraftig misfarget.


Når det gjelder hunder med røde striper under øynene vil det i en del tilfeller hjelpe å bytte fôr over til en allergidiett. Røde blodceller, røde blodlegemer eller erytrocytter er den vanligste blodcellen. De røde blodcellene er det viktigste mediet for oksygentransport i blodet hos virveldyr.


Ordet rytrocytt kommer fra gresk erythros for rød og kytos som opprinnelig betydde (å være) hul, til cyte som nå betyr celle.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg