mandag 29. januar 2018

Blindtarmbetennelse

Ti prosent av befolkningen får blindtarmbetennelse i løpet av livet. De fleste opereres med såkalt kikkhulls-teknikk. Blindtarmbetennelse , akutt bakterieinfeksjon i blindtarmvedhenget (appendix). Akutt blindtarmbetennelse er en vanlig tilstand som hyppigst oppstår i alderen 10–år, men den forekommer i alle aldre og i alle verdensdeler.


Blindtarmen er en liten blindtunell i nedre høyre del av tykktarmen.

Matrester kan sette seg fast i blindtarmen og forårsake en infeksjon. Som oftest begynner det med smerter rundt navlen, som etterhvert flytter seg til høyre side av magen. Når begynte smertene? En blindtarmbetennelse utvikler seg vanligvis over flere timer - noen ganger også over lenger tid.


Hvor gjør det vondt? Ved en typisk blindtarmbetennelse har man i begynnelsen ofte smerter i hele magen, senere sitter smertene på høyre side. Hva er blindtarmbetennelse ? Infeksjon i dette slangeformede vedhenget kalles blindtarmbetennelse (appendicitis).

Sprukken blindtarm. Er blindtarmvedhenget gjennombetent, kan det sprekke. Det kan føre til livstruende infeksjon i bukhulen og bukhinnen.


Det finnes ikke én enkeltundersøkelse som med sikkerhet kan bekrefte eller avkrefte en blindtarmbetennelse. Det er legens skjønn som danner grunnlag for om det skal opereres. Dette er grunnen til at blindtarmen ikke er syk ved tre av ti operasjonen. I disse tilfellene er det en annen forklaring på magesmertene.


Vet du hvilke symptomer på blindtarmbetennelse du bør være oppmerksom på? Mange som får det trenger øyeblikkelig medisinsk hjelp. Derfor kan det være lurt å lære seg å gjenkjenne symptomene slik at man kan være på vakt. Finn klinikker, priser og les anmeldelser.


Symptomene på blindtarmbetennelse starter typisk med smerte i midtre del av magen. Smerten vil gradvis forverres og bevege seg mot nedre, høyre del av magen. Andre vanlige symptomer er feber, kvalme og oppkast.


Appendisitt (populært kalt blindtarmbetennelse ) er en betennelse i blindtarmsvedhenget (appendix vermiformis), som er et meitemarkliknende vedheng til blindtarmen (coecum). Det er viktig at vi gjenkjenner symptomene på blindtarmbetennelse , slik at vi kan oppsøke lege umiddelbart. Lær deg hva tegnene og symptomene er for blindtarmbetennelse , og sørg for at du får hjelp så fort det er nødvendig.

Her er tidlige tegn på blindtarmbetennelse som gjør at du kan kjenne igjen tilstanden i en tidlig fase og få riktig behandling. En tidlig diagnose er veldig viktig for å kunne forhindre potensielt livstruende komplikasjoner. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt.


Det gjelder alle aldre: Den som lider av blindtarmbetennelse bør legges raskt på operasjonsbordet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg