onsdag 24. januar 2018

Benytte eggeplommer

Det velkjente problemet med eggeplommer til overs oppstår når du for eksempel skal piske marengs til pavlova, lage kokosmakroner eller andre ting hvor du bare bruker eggehvitene. Løsningen er selvsagt å finne gode ting hvor du bare trenger eggeplommer og ikke eggehviter. Men, om noen lurer: Ja, du kan fryse ned eggeplommer. Den består i stor grad av kolestrol i form av fett.


Hvis du har eggeplommer til overs etter matlaging, kan du for eksempel lage hjemmelaget bernaise eller aioli. Eggeplommen ligger i eggehviten.

Hvis du har fra én til tre eggeplommer til overs kan du enkelt få brukt dem ved å tilsette dem i tillegg til eller i stedet for et helt egg. Dette er supert å gjøre om du skal lage vafler, sveler, lapper eller pannekaker. Fettet i eggeplommen kalles lecitin, og det er lecitinet som gir egget sin emulgerende effekt. Denne flotte egenskapen kan vi dra nytte av når vi lager majones av eggeplommer og olje, eller når vi lager béarnaisesaus av oppvarmede eggplommer tilsatt syre (hvitvin eller sitronsaft) og spedd med smeltet smør. Når det er plommesesong bør alle benytte anledningen til å lage en søt og lekker plommepai!


Med deilig, hjemmelaget vaniljekrem i fyllet blir denne plommepaien ekstra smakfull. Server kaken gjerne med et melisdryss og en god kopp kaffe ved siden av. Hvis jeg en sjelden gang har eggeplommer til overs, bruker jeg dem i omelett eller legger til en ekstra plomme i et stekt egg.

Hehe, kunne gjort det, men da ville jo hele problemstillingen forsvinne. I fugleegg består plommen i stor grad av kolesterol i form av fett og ligger i eggehviten. Skill eggene, du skal kun benytte eggeplommene i denne oppskriften.


Lag gjerne pikekyss av eggehvitene. Sett kjelen på koketoppen og gi blandingen et forsiktig oppkok mens du rører hele tiden. Brosme har et fast fiskekjøtt med en smak som kan minne om hummer.


Kjøttet er saftig og fint og egner seg utmerket til steking eller grilling. Men om du ikke skulle få tak i brosme, kan du selvsagt benytte andre fiskeslag. Hjemmelaget hollandés-saus er ikke vanskelig å lage, men jeg anbefaler å bruke glass eller stålbolle som plasseres over vannbad når du pisker eggene sammen. Verdens beste, og kjent som kvæfjordkake, er ikke bare go men og overraskende enkel å lage!


Imponér gjestene dine med verdens beste kake ved neste bursdag, jubileum, dåp eller konfirmasjon. Det du skal få oppskriften på i dag er en veldig god plommeterte. Plommene er på sitt beste akkurat nå så det er bare å benytte seg av dem #128578; Denne terten kan smake litt som stekt vaniljekrem, den er litt kompakt, men veldig god.


Det vil si at ved bruk av eggeplomme i matlagingen, kan man få fine, jevne blandinger mellom fett- og vannfase. Ved å blande eggeplomme , syre (i form av eddik eller sitron) og fett (olje eller smør), kan man tilberede saus og majones. Det er veldig viktig at det ikke kommer noe eggeplomme sammen med hvitene.


Hvis du ikke ønsker å forme kaken som en skål kan du benytte den samme oppskriften til å lage en vanlig pavlova.

Tilsett eggeplommer , sukker, kardemomme og det meste av melet. Elt deigen i cirka minutter,. Du kan benytte enten hjemmelaget eller ferdigkjøpt vaniljekrem. Munker med fløtekrem. Det går an å putte alt mulig slag syltetøy eller bær inn i denne isen, bare juster litt på sukkermengden.


Stekes på 1grader med varmluft i omtrent time til pavlovaen er sprø utenpå, men fortsatt litt myk inni. Avkjøl pavlovaen på rist. Ingen eggedosis, ingen gelatin – her skal du bare røre kremene sammen og blande inn bærene. Jeg har brukt en kremost fra Tine som er spesielt egnet for baking, men du kan gjerne bruke en nøytral kremost.


Til bunnen har jeg valgt en smaksrik Gjendekjeks. Andre kjeksvarianter du kan benytte er for eksempel Digestive eller Bixit. Rør sammen eggeplommer og sukker til det får en kremaktig konsistens. Bruk gjerne en mikser. Tilsett vaniljefrøene og mascarponeost, og rør godt sammen.


Bland espresso og marsalavin i en vid bolle og dypp kjeksene raskt i blandingen. Pass på at de ikke dyppes for lenge for da blir de for bløte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg