onsdag 12. desember 2018

Atopisk eksem voksen

Mange vokser av seg sykdommen når de blir voksne. Cirka 1- fortsetter å være plaget av atopisk eksem , mens andre får sykdommen først i voksen alder. Forekomsten av atopisk eksem har økt de siste årene. Det er usikkert i hvor høy grad atopisk eksem skyldes allergi. Undersøkelser for allergi hos pasientene har ikke gitt noen klar sammenheng.


Atopisk eksem kan gi mye smerter og ubehag.

Dietter hvor man unngår bestemte matvarer har også kun sjelden noen betydning for sykdommens forløp. Symptomene hos voksne er de samme som hos barn, nemlig kløe og tørr hud. Ifølge Terje Nordengen, generalsekretær i Norsk Psoriasis- og eksemforbun blir huden overirritabel og med stor infeksjonstendens. For noen kommer eksemet periodisk, varer en ti hos enkelte opptil flere år, for så å bli borte igjen. Man anslår at av barn som har atopisk eksem , blir bedre når de når voksen alder, mens problemene varer ved hos.


Noen vokser det av seg, mens andre har plager med eksem gjennom hele livet. Det er noe mer uvanlig at atopisk eksem oppstår for første gang i voksen alder, men det forekommer. De som har atopisk eksem er ofte også plaget med allergier og astma i tillegg.


Atopi betyr overømfintlig og er knyttet til en spesiell hudtype som barnet arver.

Eksem er en tilstand som gjør at huden flekkvis blir tørr, rød og kløende. Klør barnet på huden, kan den bli tykk og skjellende og noen ganger sprekker den opp. Nettstedet mitteksem.


LHL Astma og allergi - en del av LHL, en medlemsbasert, ideell og helhetlig helseorganisasjon. En god krem mot atopisk eksem bør være fet og inneholde fuktighetsbevarende stoffer. Noen serier inneholder også stoffer som virker beroligende på hissig hud. Canoderm er en reseptfri krem som inneholder urea (karbamid), fordelt i en bløtgjørende krembase. Personer med atopisk eksem kan få denne på blå resept.


Det kan ramme alle, både baby, barn og voksene. Når det rammer barn, kalles det gjerne for barneeksem. Tilstanden kan først sees som tørre flekker på huden. Disse kan utvikle seg til rødt og.


De aller fleste har heldigvis lett eksem som lar seg behandle med salver eller kremer med kortison. Sykdommen rammer rundt prosent av alle toåringer i Norge. Og de fleste vokser av seg problemet i løpet av barne- og ungdomsåra.


En baby eller et spedbarn kan også ha det da noen blir født med det. Man kan få atopisk eksem i ansiktet og ellers på kroppen. Når det gjelder behandling av atopisk eksem så sies det fra gammelt at produkter av ringblomst og bivoks skal hjelpe.


Seborroisk eksem er relativt vanlig forekommende.

Eksemet kan oppstå allerede i de første levemåneder, men er vanligst i voksen alder. Allergier har betydning for noen, men aldri alene. Dette er en sykdom som er betinget i forhold til arv, genetikk, miljø og livsstil. Ved syv års alder er rundt kvitt eksemet.


Hovedplagen er kløe.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg