mandag 10. desember 2018

Svangerskapsdiabetes

Kvinner som har hatt svangerskapsdiabetes bør derfor måle HbA1c fire måneder etter fødselen og deretter årlig. Hva er svangerskapsdiabetes ? Når du er gravid har du behov for mer insulin. Svangerskapsdiabetes oppstår hvis kroppen ikke klarer å produsere nok insulin og blodsukkeret blir for høyt. Les Kristins fortelling om hvordan det var å få svangerskapsdiabetes.


Den er utløst av svangerskapshormoner, og går over straks etter fødselen.

Tilstanden gir ingen symptomer, og den gravide merker ikke at blodsukkeret i perioder er høyere enn vanlig. Alle gravide i Norge følges derfor opp med tanke på å stille diagnose og iverksette forebyggende og behandlende tiltak så tidlig som mulig. Hovedbudskapet i animasjonen er gyldig, men detaljer kan være utdatert etter produksjonsdato. Planlegger du å bli gravid igjen, kan legen gi deg råd som reduserer risikoen for svangerskapsdiabetes. Klikk her for mer informasjon om behandling av svangerskapsdiabetes.


For deg som har hatt svangerskapsdiabetes foreslås det at HbA1c måles måneder etter fødsel og deretter årlig og før ev. Ved påvist svangerskapsdiabetes , har du betydelig økt risiko for utvikling av diabetes type senere i livet. For de aller fleste går svangerskapsdiabetes over når barnet er født og morkaken er ute.


Kun få gravide opplever de vanlige symptomene på diabetes som ekstrem tørste, hyppig vannlatning og vekttap.

Men det anbefales at man tar en test tre måneder etter endt svangerskap for å se at man er kvitt tilstanden. Av og til kan svangerskapsdiabetes være starten på en type diabetes, og en sjelden gange type 1. Det kan gi auka risiko for svangerskapsforgiftning og føre til komplikasjonar under fødselen, blant anna fordi barnet kan få høg fødselsvekt. Begge kan utvikles i svangerskapet.


I noen tilfeller har kvinnen også hatt diabetes før hun ble gravi men sykdommen ble ikke diagnostisert før under svangerskapet. Hovedforskjellen på svangerskapsdiabetes og annen diabetes er at svangerskapsdiabetes som regel går over. Den vanligste formen for svangerskapsdiabetes er type 2. Det er viktig at kvinner med svangerskapsdiabetes : Holder blodsukkeret sitt under god kontroll. Spiser en sunn kost. Mosjonerer regelmessig.


Opprettholder en sunn vekt. I overkant av av alle gravide får i dag svangerskapsdiabetes og forekomsten er økende. Overvekt og diabetes i nær familie øker sjansen for svangerskapsdiabetes. Et sunt kosthold og hyppige blodsukkermålinger er viktig ved svangerskapsdiabetes.


Kvinner fra Asia, Midtøsten og Afrika har økt risiko for utvikling av svangerskapsdiabetes. Svangerskapsforgiftning gir økende blodtrykk, proteinlekkasje i urinen og væskeopphopning (ødem) i kroppen hos gravide etter svangerskapsuke. Hvorfor får man svangerskapsdiabetes ? Insulin er et hormon som produseres i bukspyttkjertelen.


Dette hormonet senker sukkernivået i blodet.

Det kan gi økt risiko for svangerskapsforgiftning og føre til komplikasjoner under fødselen, blant annet fordi barnet kan få høy fødselsvekt. Dersom det oppstår diabetes i løpet av svangerskapet kaller vi dette svangerskapsdiabetes. Under graviditeten må produksjonen av insulin økes for at blodsukkeret skal holde seg på et normalt nivå.


I tillegg har kvinner med svangerskapsdiabetes økt risiko for å utvikle type diabetes senere i livet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg