tirsdag 11. desember 2018

Full lønn og gradert sykemelding

Hvis du kan utføre noen av de vanlige arbeidsoppgavene dine, skal du ha gradert sykmelding. Innen fire uker skal du og arbeidsgiveren din lage en oppfølgingsplan som beskriver hvordan du kan komme raskest mulig tilbake til jobb. Er sykmeldingen kortere enn uker, vurderer vi aktivitetskravet opp mot det yrket du har. Ved gradert sykmelding utfører arbeidstaker en del av sitt arbeid og får lønn for det.


Det utbetales sykepenger for den resterende delen. Sykmeldende behandler må attestere graden av arbeidsuførhet (sykmelding). Minste uføregrad er prosent. Gradert sykmelding er hjemlet i folketrygdloven § 8-13. Målet er altså først og fremst å få ned langtidssykemeldingene, og ikke korttidssykemeldingene.


Det blir full lønn under sykdom. Det sier Infotjenesters trygderettsekspert Atle Torp. Betaler for mye til gradert sykmeldte.


For å kunne arbeide delvis er du avhengig av at arbeidsgiveren din legger til rette for det. Dere samarbeider om å finne fram til en arbeidsordning som fungerer. Sett dere et mål og lag en plan for hvordan dere kan tilpasse jobben og arbeidsmengden, gjerne sammen med den som har sykmeldt deg.


Du har rett til full lønn fra UiO ved sykdom i inntil år. Dette gjelder både ved delvis sykefravær og helt sykefravær. Det er full anledning til å legge inn ferie mens du er sykmeldt. Dette vil forlenge din rett til full lønn under sykdom. Forskuttering og refusjon av sykepenger ut over arbeidsgiverperioden.


Eventuelt pålegg om forskuttering av sykepenger må være avtalt i arbeids- eller tariffavtale. En venninne av meg har fastjobb. Nå ble hun sykemeldt i et helt år. Går det an å få en sykemelding et helt år av gangen? Hun påstår at hun kommer til å få full lønn , kan hun det?


Hun sier og at hum kan få full lønn helt opp til års sykemelding. Vil hun få opparbeide seg pensjon tross for at hun. Samarbeid med arbeidsgiver ved gradert sykmelding. Friskmelding etter gradert sykmelding. Hva er gradert sykmelding?


Hensikten med gradert sykmelding er at den sykmeldte skal opprettholde kontakten med arbeidsplassen og delta i arbeidsrelatert aktivitet, forutsatt at det er medisinsk forsvarlig. I Noen virksomheter utbetaler man full lønn i fraværsperioden for å så å får refundert syktimene av NAV, mens man i andre tilfeller KUN utbetaler for de faktiske timene vedkommende jobber, og resten utbetales direkte av NAV. Det vil si at han bare er arbeidsufør og har dermed ikke rett til sykepenger.


Det kan inngås avtale mellom arbeidsgiver og NAV om at det kan ytes sykepenger selv om arbeidstakeren arbeider full dag med fullt antall timer dersom han på grunn av redusert arbeidsevne har redusert inntekt. For å få sykemelding som gravid er utgangspunktet at dersom du har dokumentert gyldig sykemelding fra din behandlende lege, skal arbeidsgiver og NAV rette seg etter denne. Arbeidsgiver kan imidlerti dersom det foreligger rimelig grunn til å tro at sykemeldingen ikke er reell, bestride sykefraværet og dermed sykepengegrunnlaget. Permitteringsvarsel og sykemelding : Det kommer an på tidspunktet. Hvorvidt arbeidstaker har krav på sykepenger fra NAV eller arbeidsgiver, og hvordan sykepengene skal beregnes vil bero på tidspunktet arbeidstaker blir sykmeldt.


Før permittering er iverksatt, løper en varslingsperiode. Det først ved gradert sykemelding at man reduserer sykepengene, men da mottar arbeidstakerene lønn. Lengden av det maksimale sykefraværet er ikke endret. Slik at dette er fortsatt ett år (inkludert arbeidsgiverperioden) i løpet av de tre siste årene, man kan være fraværende på grunn av sykdom og motta sykepenger.


Mange arbeidsgivere betaler full lønn under sykdom for de som har en. I grunnlaget for sykepenger skal lønn og annen godtgjørelse som er resultat av egen. Når har man rett på foreldrepenger?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg