mandag 24. desember 2018

Kreft uten forhøyet crp

Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Kreft er ikke en bakterie, ergo er det ingen indikasjon på at det skulle være en sammenheng mellom CRP verdier og kreft.


Noen har høyere crp verdier normalt sett enn andre, eller de kan ha forhøyet verdi over tid som en følge av at immunforsvaret jobber med noe. Fordi du snur opp ned på problemstillingen. Det betyr imidlertid ikke at man HAR kreft selv om CRP er forhøyet.

Høyere verdier sees gjerne ved kreft med spredning og evt benmargssykdom og lymfekreft. Men lett forhøyede eller veldig forhøyede CRP verdier er ofte et veldig diffust funn. CRP er en generell markør ved inflammasjon, kreft og akutte infeksjoner.


Proteinet syntetiseres i leveren, og nivået øker raskt ved inflammasjon. Høyest nivå observeres etter om lag timer, og det faller raskt hvis stimulus fjernes. En CRP -måling blir ofte brukt i klinikken for å måle hvor alvorlig en infeksjon er.


Det er ikke helt klart hvorfor hjertepasienter ofte har forhøyet CRP. Men man vet at åreforkalkning både kan være årsak til og virkning av forhøyet CRP , sier Munkhaugen.

CRP en risikofaktor I dag er det ikke fast standard å måle CRP hos hjertepasienter. Refluxsykdom med hissig øsofagitt (betennelse i spiserøret) kan man tenke seg gir lett forhøyet CRP , men det er ikke regelen. Det er heller ingen andre spesielle sykdommer man må sjekkes for, men generelle blodprøver med senkning, hvite blodlegemer, blodprosent ol bør tas.


Et forhøyet nivå kan være et tegn på at det er en. CRP ikke nødvendigvis innebærer at man har kreft. Høy CRP hos en frisk person kan være en. Dersom bare PSA er forhøyet , uten samtidig symptomer eller familiehistorie av prostatakreft så sier nemlig ikke denne verdien noe sikkert om forhøyelsen skyldes kreft eller om det skyldes godartet forstørrelse. Også godartet forstørrelse fører nemlig til forhøyet PSA.


Forhøyet senkning kan påvises hos 3 , høy CRP hos , anemi hos 1 og leukopeni hos 1 (14). Hele 4 av pasientene kan ha normale blodprøver (11). Det er ingen serologiske prøver som er spesifikke for Sjögrens syndrom, og sensitiviteten er lav for disse prøvene (14). Altså, man får jo målt crp for å sjekke om man har forhøyet crp , og trenger antibiotika.


Er den lav, så trenger man ikke antibiotika. Men, hvordan kan det ha seg at jeg har måttet ha antibiotika flere ganger pga betennelse i tannkjøttet (pga visdomstenner), men hverken har forhøyet crp eller febe. Crp skal til vanlig ligge på min ligger på ca når jeg er frisk.


Har ikke funnet noen spes grunn til dette. Trodde lenge det var fordi jeg var gravi men det endret seg ikke etter babyen kom ut. Skal til en full utredning etter jul hvis ting forsatt ikke har endret seg.

Grunner for høy crp kan være: infeksjon, kreft , leddgikt. Kreft hos barn - Mistanke om kreft i hjerne og ryggmarg. CRP øker ved betennelse i kroppen, for eksempel på grunn av bakterie- eller virusinfeksjon.


Hvilke følger får det for pasientene å leve med forhøyet CRP ? Langvarig lavgradig inflammasjon er forbundet med både dårligere psykisk og fysisk helse. Pusteproblemer uten feber er lett å anta skyldes astma. Jeg skjønner bare ikke hvordan crp kan være så høy uten at jeg føler meg særlig syk (tettere i pusten enn vanlig, men ingen syke lyder), uten at jeg har feber. Høye verdier er tegn på akutte infeksjoner og andre betennelser.


Infeksjoner med bakterier gir som regel høyere CRP enn infeksjoner med virus. Virusinfeksjoner: CRP er ofte normal eller bare litt forhøyet tidlig i en virusinfeksjon. Enkelte virus kan likevel føre til enda høyere CRP -verdier.


En forhøyet SR kan bety at noe er galt,. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. CRP stiger raskere ved infeksjoner enn SR,.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg