mandag 10. desember 2018

Omgangssyke uten diare barn

Omgangssyke er en virusinfeksjon i tarmen, en vanlig årsak til diaré og oppkast. Barn er spesielt utsatt på grunn av dårligere utviklet immunforsvar. Det er høysesong for omgangssyke og akutt diare.


De yngste barna blir ofte lettere smittet enn voksne – og da spesielt barn i barnehage. Ifølge lege ved Folkehelseinstituttet, Tone Bruun, kan det blant annet skyldes at det er vanskelig å opprettholde god hygiene hos små barn enn det er hos eldre barn og voksne.

Viral gastroenteritt er den medisinske betegnelsen på virusinfeksjon i tarmen, i folkelig tale snakker vi ofte om omgangssyke. Infeksjonen kan ramme alle aldersgrupper, men er alvorligst hos små barn (hos spedbarn under måneder forekommer tarminfeksjon sjeldent). Hos barn under år begynner dette gjerne med plutselig oppkast, med diaré og feber etter hvert.


Barn under år blir dårligst, og de har som regel feber ved en mage-tarminfeksjon. De minste barna kan ha 3-slike infeksjoner i løpet av en vinter fordi de har liten immunitet mot slike virus. Det ligger i navnet at disse infeksjonene ofte er veldig smittsomme. Akutt diaré vil si at avføringen plutselig blir løsere og kommer hyppigere enn normalt.


Ved diaré forsvinner mye væske raskt, og det er viktig å erstatte væsketapet for å forhindre uttørring (dehydrering).

Ikke alle barn må være hjemme i timer etter omgangssyke Nå er høysesongen for omgangssyke i gang. Sjekk hvem som må være hjemme ekstra lenge etter oppkast og diaré. De fleste barn har gjennomgått minst én infeksjon før de når fem års alder. Barn som har hatt omgangssyke tidligere, blir delvis immune mot smitte senere.


Hos barn som legges inn med omgangssyke på norske sykehus, påvises rotaviruset hos rundt halvparten. Det tar vanligvis to–tre dager fra at barnet smittes til at infeksjonen bryter ut. Husk å ha lav terskel for å kontakte lege for små barn.


Kontakt lege på nytt: Kontakt alltid lege hvis du mistenker uttørking. Uttørking skjer særlig hos barn , og spesielt raskt hos barn under to år. Ved diare som varer mer enn en uke, bør du få undersøkt avføringen for å finne hvilke mikrobe som er årsaken.


Barn med feber bør først og fremst av hensyn til seg selv holdes hjemme til barnet er feberfri. I noen sammenhenger kan det være ønskelig av smittevernhensyn. Diaré med eller uten brekninger.


Oppkast og diaré hos barn oppstår som regel på grunn av en infeksjon i mage-tarmkanalen, og kalles ofte omgangssyke. Dette gjelder også bleiebarn. Små barn må tilbys regelmessig drikke selv om de kaster opp.

Om barnet ammes, fortsett å amme. Det farligste med omgangssyke , er dersom kroppen blir uttørket. Selv om diaré vanligvis går over av seg selv uten legebehandling, skal det tas alvorlig fordi barnet kan miste mye væske på kort tid. Hva kan du gjøre selv? Når barnet har diaré, må du erstatte væsketapet.


Barn kan miste mer væske enn du tror. Gi væske som barnet er vant til og liker i første omgang. Behandling: Det finnes ingen medisiner som dreper viruset og kan forkorte sykdomsforløpet.


Kroppen kvitter seg med viruset selv. Barnediaré kan også føre til oppkast, magesmerter, lett feber og dårlig matlyst. Oppkast hos barn Hvorfor kaster barnet mitt opp? Den største faren med diaré er at barn kan miste for mye væske og bli dehydrert.


Den vanligste årsaken til oppkast hos barn er mageinfeksjoner. I slike tilfeller er oppkastet ledsaget av diare og feber. Det er ekstra viktig å passe godt på små barn , siden de raskere blir uttørret og kan bli veldig dårlige.


Her er våre anbefalinger for voksne og barn : Voksne: Drikk små porsjoner. Som oftest starter det med feber og vondt i magen. Barnet blir slapt og i dårlig form. Så kommer oppkasten, deretter diareen.


Barn med diaré kan vende tilbake til barnehagen to døgn etter at de har blitt symptomfrie.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg