onsdag 12. desember 2018

Blærebetennelse menn

Blærebetennelse menn

Urinrøret hos menn er langt, og denne smittemåten er derfor mer vanlig blant kvinner. Vi antar at det kan forekomme direkte spredning av bakterier fra tarmen og over i blæren. Nyrebekkenbetennelse skyldes som regel en blærebetennelse som sprer seg videre oppover urinlederne til nyrene. Hvis yngre menn får blærekatarr, er det sannsynlig at det foreligger et hinder for normal blæretømming, og pasienten bør henvises til spesialundersøkelse.


Blærebetennelse menn

Alle lidelser som gir mangelfull blæretømming, for eksempel nevrologiske sykdommer, vil disponere for gjentatte blærekatarrer. Dette gjelder både kvinner og menn. Hos dem er blærekatarr en smertefull og plagsom sykdom, men den er ufarlig og uten komplikasjoner. Behandlingen skal være kort, og kan eventuelt startes av kvinnen selv. Blærekatarr hos gravide, barn og menn , samt ved urinkateter, sykdommer eller skader i urinveiene og visse andre sykdommer kan være mer alvorlig.


Snakk med legen din. Hos menn med blærebetennelse , så vel som hos kvinner, er det hyppig vannlating. I tillegg, i løpet av urinering føles en mann en brennende følelse.


Også vannlating i seg selv blir fraksjonalt. Svie ved vannlating - er det blærebetennelse ? Hva er blærebetennelse ? Blærebetennelse er en infeksjon i blærens slimhinne med bakterier. Det mest typiske symptomet er at man opplever svie og smerter når man tisser. Har man svie når man later vannet bør man få gjort noe med det.


Urinveisinfeksjon hos menn er en sjelden tilstand. Den kan forekomme i alle aldre, men er hyppigst hos eldre. Menn bør alltid kontakte legen ved symptomer på urinveisinfeksjon for å undersøke om det er en underliggende årsak.


Bitestikkelbetennelse skyldes bakterier, og oppstår ofte som en komplikasjon til en infeksjon i urinrøret eller blæren. Hos menn under år er det som regel snakk om klamydia eller gonoré. Hos menn over år skyldes bitestikkelbetennelse oftest de samme bakteriene som kan gi blærebetennelse , oftest E. I menn år eller eldre, kan en infeksjon gir vanligvis ingen symptomer. En forstørret prostata er ofte skylden for en UTI i eldre menn , men andre årsaker kan omfatte bruk av et kateter eller tilstedeværelse av en nyrestein. Når det gjelder menn er forekomsten av urinveisinfeksjon vesentlig høyere blant eldre menn enn hos yngre menn.


Hovedandelen av eldre menn som får urinveisinfeksjon, har en underliggende urologisk årsak, enten i nyre, blære eller prostata. Hvis smerten ikke er skarp, fører ikke til effektivitetsfeil, men er snarere en trekkende, vondt natur, vi kan snakke om kronisk blærebetennelse. Men dette er absolutt ikke å si. Siden for å kunne gjøre en nøyaktig diagnose er det nødvendig å gjennomgå en undersøkelse, som ofte inneholder både laboratorie- og instrumentforskningsmetoder. Utviklingen av cystitis utfordrer ofte stressende situasjoner, dårlige vaner, en feil livsstil, som svekker kroppen som en helhet.


Vanligvis inneholder urinen ingen bakterier, men noen ganger sprer bakterier seg fra endetarmen til urinrøret. Herfra kan bakteriene forflytte seg opp til blæren og forårsake en infeksjon i urinblærens og urinrørets slimhinner. Både menn og kvinner kan få urinveisinfeksjon, men det er mye vanligere hos kvinner. Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner.


Enhver tilstand som fører til hindret urinpassasje og ufullstendig blæretømming vil disponere for infeksjon. Menn med forstørret prostata vil ofte få urinveisinfeksjon. Hvis nyrestein leder til avløpshinder, vil det disponere for infeksjon, og skade i slimhinnen forårsaket av stein vil kunne lede til nedsatt infeksjonsforsvar.


Oftest er det bakterier fra tarmen, f. Staphylococcos saprophyticus. Disse to bakteriene er årsaken til mer enn av alle tilfeller av urinveisinfeksjon hos yngre kvinner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg