tirsdag 18. desember 2018

Ultralyd stråling

Siden ultralyd ikke innebærer noen farlig stråling blir metoden ofte valgt som første undersøkelse i en utredning, og benyttes særlig ved undersøkelse av barn og gravide, der det er spesielt viktig å begrense mengder røntgenstråling (som ved røntgen- og CT-undersøkelser). Undersøkelsen er ikke smertefull og er helt uten stråling. Diagnostisk ultralyd har stor anvendelse innen en rekke medisinske fagområder både til anatomisk bildefremstilling av vev og organer og til ulike funksjonelle registreringer. Langtidsstudier av barn som har vært utsatt for ultralyd i svangerskapet, viser ingen skadelige virkninger verken på vekst, språk eller kroppslig utvikling.


Luftfylte organer som lunger og tarm gir imidlertid utilfredsstillende bilder.

Radiologi er et medisinsk fagområde som anvender ulike bildedannende metoder for å avdekke og behandle ulike sykdommer. De bildedannende teknikkene er basert på røntgenstråler, inkludert computer tomografi (CT), ultralyd , magnetresonans (MR) og stråling fra radioaktive stoffer, inkludert positron emisjons tomografi (PET). Ioniserende stråling brukes innen konvensjonell røntgen, angiografi og intervensjon, mammografi og CT. Denne strålingen har høy nok energi til å forårsake både akutte stråleskader og senskader som kreftutvikling.


Ikke-ioniserende stråling brukes innen MR og ultralyd. Med ultralyd kan en få mye informasjon om foster- og svangerskapsutvikling. Den er derfor helt uskadelig og uten bivirkninger.

I våre kontorer i Bergen, Førde, Eikelandsosen, Norheimsund og Stavanger. Her tilbys en generell helsesjekk med ultralyd av hals, mage og lyskeregion samt begge bryst og armhuler ( hos kvinner), prostata og testikler hos menn. Der bruges ikke stråling , som ved røntgenundersøgelse og CT-scanning, men derimod lydbølger. Derfor er ultralydsscanning også velegnet, når man går til kontrol eller opfølgningsforløb, idet man ikke skal bekymre sig om stråledoser.


Hva burde jeg vite om innvendig ultralyd ? Innvendig ultralyd er ikke farlig. Det brukes lydbølger og ingen stråling. Det er vanligvis ikke smertefullt å ta denne undersøkelsen.


I tidlig graviditet (circa til svangerskapsuke 12) må man ta ultralyd fra skjeden for å kunne se fosteret (se lengre ned). Det er ikke påvist skadelige effekter på mennesker av magnetfeltet og radiobølgene som anvendes ved MR. I motsetning til CT og røntgen brukes ikke ioniserende stråling. Ultralydsscanning er en ufarlig undersøgelsesmetode. For stråling med høyere frekvens enn lysets kan man ofte registrere de enkelte fotoner, og det er karakteristisk for stråling fra atomære og kjernefysiske prosesser at man bare får sendt ut fotoner enkeltvis.


Ved langbølget stråling blir den energi som er forbundet med et enkelt foton stadig mindre og vanskeligere å registrere. Prostatabiopsi gjøres ved at en tynn nål føres inn i prostatakjertelen via endetarmen og tar ut flere vevsprøver av prostatakjertelen. Sammenlign røntgenstråling med naturlig stråling.

Helserisikoen ved stråling i helsevesenet er generelt liten. Ved medisinsk undersøkelse med ultralyd brukes et instrument som sender ultralyd inn i kroppen. Et ekko forteller om avstan og signalstyrke kan si noe om type vev. Gynekologisk undersøkelse (gu) med ultralyd Gynekologisk ultralyd er kanskje den viktigste grunnen til at du skal la en gynekolog foreta dine gynekologiske undersøkelser. De fleste forbinder ultralyd med graviditet, men vi kan også bruke ultralyd til å undersøke forhold i kvinnens underliv.


Finn klinikker, priser og les anmeldelser. Når du har fått stråling mot bekkenområde kan du begynne å bruke en vaginal dilator rundt to uker etter avsluttet strålebehandling. Dilatoren er kostnadsfri og lege søker NAV om refusjon.


Dilator brukes vanligvis omtrent tre ganger i uken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg