torsdag 6. desember 2018

Ny føflekk

Helt nye føflekker etter fylte år og føflekker i forandring bør sjekkes og følges av lege, understreker Lønning. LES OGSÅ: Her rammes mange av hudkreft. Slik forebygger du. Selv om du kan prøve å forebygge at nye føflekker dukker opp, er det ikke alle som kan forebygges.


Generelt vil en føflekk som ikke har endret utseende over flere år være helt ufarlig.

Føflekk kreft representerer ukontrollert vekst av kreft celler i huden. Første tegn er vanligvis forandring i en eksisterende føflekk eller en ny føflekk man ikke har hatt tidligere. Den har som regel en uvanlig fasong og farge. Mennesker får flere og flere føflekker opp til års alderen, og så minsker det igjen.


Så det er vanlig og ikke farlig i seg selv, at du har fått en ny føflekk. Du er engstelig for kreft. Mange blir det når de finner nye føflekker.


En ny situasjon, og at man kanskje ikke kommer tilbake til sitt gamle jeg kan ta tid å akseptere.

Rehabilitering er hjelp og opptrening for å komme tilbake til hverdagen så raskt og godt som mulig, og hjelp til å håndtere endringer som følger av sykdommen og behandlingen. Les mer om det under hudkreft. Faresingaler er pigmentflekker som plutselig vokser, blir uregelmessig i begrensning eller farging, begynner å klø eller blir såre.


Følg med på føflekkene dine. Vær oppmerksom hvis du får en ny flekk, eller en føflekk endrer seg og skiller seg fra de andre du har. Lær hvilke forandringer du skal se etter for å oppdage føflekkreft (melanom) tidlig. Nå så jeg plutselig at jeg har fått en ny , relativt flat men hard ny føflekk , ganske mørk, men ikke svart (den er også jevn) på ene tåa mi, og nå er jeg kjemperedd!


Dette er det absolutt siste jeg trenger nå, og vet ærlig talt ikke om jeg ville overlevd bare det psykiske med å være så syk! Hva er en føflekk ? Føflekker er små områder på huden som skiller seg ut fra formen og fargen på huden for øvrig. Så å si alle mennesker har føflekker.


Noen fødes med føflekker, mens andre blir født uten, men begge vil kunne få flere føflekker i løpet av livet. Det er helt normalt å få nye føflekker på kroppen. Lurer du på hva du skal se etter?


Bruk minutt - Ta føflekktesten nå. Kreft kan oppstå i en føflekk man har hatt lenge, eller på et nytt sted.

Det jeg anbefaler er å bli kjent med huden sin. Du må se på deg selv, for eksempel etter at du har dusjet. Dette viser seg som små, svarte prikker eller små nye føflekker (satellitter).


Hevelse av lymfeknuter kan i noen tilfeller være første tegn på føflekkreft, uten at man vet hvor utgangspunktet for kreften sitter. Du bør oppsøke lege hvis en føflekk begynner å forandre seg da det kan være tegn på kreft. Dødblod under neglene uten kjent årsak. Spesielt vanlig på tærne.


Unngå overdrevet soling. En føflekk skyldes at pigmentceller i huden produserer mer pigment i et område av huden, at det finnes flere pigmentceller i et område eller kombinasjoner av disse. Gå systematisk frem med et speil i hånden.


Og husk alle føflekkene som sitter under klærne, i hodebunnen og under føttene. De to viktigste tegnene på ondartet føflekkreft er forandringer i føflekker du allerede har og at det dukker opp nye føflekker eller mørke flekker på huden din. Gå til legen din dersom du finner en føflekk som har forandret form, størrelse eller farge.


Nye behandlingsformer ved føflekkreft. Ved Seksjon for utprøvende kreftbehandling og forskningsstøtte ved Oslo universitetssykehus pågår det til enhver tid kliniske studier for føflekkreft. Disse dreier seg om ny , målrettet behandling, eventuelt kombinert med cellegift, vaksinebehandlinger og annen immunterapi. En føflekk som tidligere var flat, men som nå har hevet seg over hudens nivå bør kontrolleres. Eksemliknende utslett med skorper som faller av og dannes på nytt.


Behandling av hudkreft og føflekkreft. Ved hudkreft eller føflekkreft er kirurgi, strålebehandling og cellegift de vanligste behandlingsformene – avhengig av hvilken krefttype det gjelder og hvor framskreden den er. Melanom er en ondartet svulst som i av tilfellene utvikler seg fra en føflekk. I de resterende tilfellene oppstår melanomet på tidligere normal hud.


Noen steder på kroppen rammes oftere enn andre, for menn er dette overkroppen, mens for kvinner er det beina og overkroppen. Malignt melanom har ofte en uregelmessig form og mer enn én farge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg