tirsdag 13. august 2019

Jern amming

BLOD OG BLODDANNENDE ORGANER, Midler mot anemi, Jernpreparater (B03A) – Anatomisk terapeutisk kjemisk legemiddelregister (ATC) – Felleskatalogen. Amming og tannhelse. Det er ikke bevist at amming fører til hull i tennene, men morsmelk inneholder melkesukker, og når barnet har fått tenner, er det lurt å være nøye med tannpuss. Om nettene reduseres spyttproduksjonen som beskytter tennene.


Derfor bør dere unngå å amme ofte eller gi melk på flaske om natten etter ettårsalder. Jeg har et spørsmål angående amming og jernmangel.

For noen år siden hadde jeg anemi og svært lav blodprosent og jernmangel. Var syk og tok en stund før jeg kom helt til hektene igjen. Men amming gir ikke noen garanti for at barnet ikke skal få disse sykdommene, men det reduserer risikoen for å få dem.


Barn fødes med et svakt utviklet immunsystem, og det tar flere år å bygge det fullstendig opp. Morsmelken beskytter spedbarnet mens det gradvis bygger opp sitt eget immunsystem. Jernsubstitusjon for blodtap hos voksne og eldre: Jernbehandling av pasienter med blodtap skal rettes mot substitusjon av den samme mengde jern som i mengde tapt blod. En passende metode til beregning av den nødvendige jerndose kan være kvantitativ vurdering av pasientens periodiske blodtap og hematokrit i blødningsperioden.


Jern lagres hovedsaklig i lever, milt og ryggmargen.

Omtrent av jernet vi får i oss via maten er hemjern. Hemjern finnes i blod og muskler. Ikke-hemjern, også kalt ionisert jern er en form hvor jern foreligger alene.


Jern , vitamin D og omega 3-fettsyrer er også næringsstoffer som er viktige å få nok av både for mor og barn, av hensyn til barnets vekst og utvikling. Grovt brød og magert kjøtt er viktige kilder til blant annet jern og sink. Les mer om hvordan du velger riktig brød Bruk Brødskala’n! Forebygging av allergi hos barnet. Det anbefales å gi barnet morsmelk som eneste næring i de første seks månedene.


Foto: Shutterstock, NTB scanpix Vis mer. Det kan også være skadelig med for mye jern. Man bør derfor ikke ta jerntilskudd uten at det er påvist jernmangel. Graviditet og amming er krevende prosesser ernæringsmessig. Et lite barn skal vokse og utvikle seg, ene og alene ved hjelp av de næringsstoffene moren tilfører fra sine egne kroppslagre eller får i seg gjennom kosten.


Da blir det ekstra viktig at hun spiser mat som er sunn og næringsrik, og i tillegg tar tilskudd av enkelte næringsstoffer. Helsekort for gravide er et journaldokument for å sikre forsvarlig behandling, og understøttes av Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen. Vent gjerne med te eller kaffe til etter måltidet, da disse drikkevarene faktisk reduserer opptaket av jern.


Mer om kosthold ved graviditet og amming.

Mat som er gode kilder til jern. Magert kjøtt, og kjøttpålegg. En gyllen huskeregel er - jo rødere kjøtt, desto mer jern. Egg, leverpostei og innmat. S- jernbindingskapasitet er et mål på hvor stor kapasiteten er til å binde jern i serum.


Lave verdier ved akutte og kroniske inflammasjoner, alkoholisme, hemolytisk anemi (en type lav blodprosent ), hemokromatose (arvelig lidelse hvor man tar opp fir mye jern fra tarmen),alvorlig nyresykdom og ved feilernæring. Intravenøst jern skal ikke gis i svangerskapet med mindre det er åpenbart nødvendig. Pasienten skal observeres i avdelingen i minst minutter etter behandlingen. Ferinject passerer sannsynligvis ikke over i morsmelk, det er derfor ingen risiko for barnet ved amming.


Ved kroppsvekt under kg må samlet jerndose ikke være større enn 5mg. Spiser du fet fisk eller tar omega3-tilskudd vil omega3-innholdet i morsmelken øke. Kan amming i seg selv føre til for lite jern i blodet? Hadde lite jern i svangerskapet, og har fått samme symptomene tilbake (veldig trøtt, vanskelig å sove, svimmel, prikking i huden, vondt i hode, hvite neglerøtter).


Er det slik at jeg burde fått det sjekket hos lege, eller kan jeg bare begynne. Fra seks måneders alder trenger barn tilførsel av jern gjennom fast føde. Det er lite jern i morsmelk, og derfor må rundt prosent av jernbehovet dekkes gjennom fast føde. Gode kilder til jern er grove kornprodukter, kjøtt (inkludert lever og leverpostei), fisk, egg, bønner, linser, erter og barnegrøt tilsatt jern 1. Kvinner i fertil alder trenger mer jern på grunn av menstruasjonsblødninger. Gravide trenger mer jern for normal vekst og utvikling av foster, og økt energibehov.


Se anbefalingene for barn og unge her. Noen som vet om babyen kan få vondt i magen av at mor tar jerntabletter?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg