fredag 9. august 2019

Steinalderbrød med havregryn

Men med heving, elting og mel som sitter fast i fingrene, synes du kanskje at det blir for mye pes og tar alt for lang tid. Det kan du nå glemme. Dette steinalderbrødet tar nemlig bare ti minutter å forberede, og innebærer verken mel, gjær eller elting – enklere kan det ikke bli (PS. sjekk hvor mye du kan spare på å bake ditt eget brød ). Jeg leste det nye magasinet Glutenfri matlyst og fant oppskrift på paleobrød som siden det inneholder havre ikke er paleo.


Med bakgrunn i den oppskriften laget jeg min egen versjon.

Dette brødet bakes av mange allerede, og er spesielt populært blant de som satser på et lavkarbo-kosthold. Steinalderbrød kjennetegnes av at det lages med kun nøtter, frø, egg og olje. Du kan også benytte leirgryte, andre typer former med lokk eller en vanlig brødform kledd med aluminiumsfolie. Og så fikk jeg smake en skive.


Saftige gode rundstykker med havregryn og surmelk. Brød uten mel og derav glutenfritt. Godt og enkelt, ikke noe gjær og heving.

Hvis du prøver å holde deg unna karbohydrater, men nekter å gi opp brødskiva, så kan dette steinalderbrødet med quinoa være et godt alternativ. Steinalderdietten, også kalt paleo, har vært en trend de siste årene. Siden deigen inneholder lite gjær trenger den å heve en god stun men det å røre sammen ingrediensene går raskt, og kan fint gjøres på morgenen før du skal på jobb, sier hun til KK. Prikk deigen og dryss eventuelt på havregryn eller byggflak.


Dekk med plast og la heve til dobbelt størrelse (t). Stek brødet på 220° i min nederst i ovnen, deretter. Dersom du mangler noen nøtter eller frø, så bruker du bare det du har i skapet! ELTEFRITT GRYTEBRØD MED RUG. FULLKORNSBRØD MED HAVREGRYN OG HONNING.


Egg er det vanligste bindemiddelet og i tillegg pleier det å inneholde en del olje. Og smaker forsåvidt nesten for godt til å være sant ! Brødet er fyldt med proteiner og sunne fettstoffer, og du kan spise det med god samvittighet! Oppskrift 1g malte mandler og valnøtter 1g linfrø. Jeg har laget et brød bestående av bare nøtter, frø, kjerner, salt, olje og egg.


Har lyst til å lage et til og ønsker å bruke mer nøtter denne gangen.

Er det noen som har en oppskrift på et lignende brød de kan dele med. I min leten etter brød som skal være glutenfri og som jeg ikke må kjøpe i ferdigvariant enten som melblanding eller ferdiglaget, kom jeg over denne varianten. Ta ønsket mengde havregryn i en bolle, og dekk grynene med vann.


Ta så mye vann at det dekker grynene med ca 1-cm. Grynene trekker til seg mye væske. En god salat er også et enkelt og sosialt akseptabelt alternativ til brødskiva. Brødet er særdeles enkelt å lage og smaker fantastisk godt, samtidig som det metter bra.


Man rører bare sammen deigen med en sleiv, setter til heving over natten, og dagen etter er det bare å ha deigen i former, etterheve en time eller to før man setter formene i ovnen. I deigen hadde jeg blant annet Jytte mel (fibra teff og orginal), havremel, havregryn , speltmel, glutensubstitutt fra Orgran, grahamsmel og linfrø. Crepes med sjokoladesaus En barnslig god og populær dessert som passer like godt for små som for store.


Følg med på de siste nyheter rundt helse og kosthold slik at du kan oppnå mer livsnytelse i hverdagen, optimal helse og minimal helserisiko gjennom ren, naturlig mat.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg