torsdag 8. august 2019

Kan gravide spise stekt scampi

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. I enkelte deler av landet kan blant annet reinkjøtt fremdeles inneholde forurensning etter Tsjernobylulykken, og vil dermed inneholde noe radioaktivitet. Noen som vet om man kan spise scampi under graviditeten? Vil være på den sikre siden!


Gravide bør ikke få i seg mer enn 40. Hysteripolitiet arresterer meg garantert, men jeg må medgi at jeg har spist scampi og reker i svangerskapet.

Spekemat og røykelaks har jeg også være bortpå. Nå regner jeg med scampien i utg, pkt er fryst, og så skal du ha den på pizza og steke den etterpå. Bakgrunnen er dyreforsøk som viser at store mengder ingefær kan gi økt risiko for abort. Hvilke meieriprodukter bør jeg som gravid spise ? Kan gravide spise rå egg?


Er det risikabelt å spise medium stekte hamburgere på restaurant? Hvorfor skal gravide bare spise fersk røkelaks? Fisk fra havet som gravide kan og bør spise ett par ganger i uken er som tidligere nevnt makrell, sei, ørret og laks samt torsk, lyr og andre hvitfisk.

Bør gravide spise krabbe, reker, kamskjell og scampi ? Krabben lever på bunnen og er veldig eksponert i forhold til forurensning. Kjøtt er en viktig kilde til flere næringsstoffer. Skadelige bakterier og parasitter kan gi deg infeksjoner som påvirker barnet. Du kan derfor fint spise alle ostetyper som du vet har vært varmebehandlet godt.


Et godt alternativ er norske reker eller kamskjell – det er nemlig Grønn fisk. Mat du kan spise med god samvittighet fordi forvaltningen er god og miljøpåvirkningen liten. Artikkelen er basert på bloggen til Lise von Krogh: Syndige scampi – historien om da jeg sluttet å spise store reker.


Har tenkt å lage marinert og sprøstekt scampi og lurer på om noen her vet om noe spennende (ikke aalt for avansert) tilbehør jeg kan ha til? Generelt er julemat trygt for de gravide. Gjerne en dip også? Det er de samme reglene som gjelder nå som for resten av året. Spiser sushi, men bytter ut tunfisken og scampien.


Midwife og Siri svarer Reker og scampi. Nr du er gravid , er det mange som mener noe om hva du kan spise. Her er tingene du anbefales unng: Opp. P om man kan spise.

Mye bedre enn frossen, og masse gode egenskaper, med jern og magnesium, blant annet. Var helt avhengig av det for å holde krampene borte om natten, det hjalp faktisk! Ellers er blåbær bra for deg og barnet, og ypperlig for både kvalme og fordøyelsen, som kan trøble seg litt som gravid. Bakteriene forsvinner ved varmebehandling, hvilket betyr at gravide kan spise ost som er stekt i ovnen. Upasteuriserte oster kan inneholde listeriabakterier som er farlig for babyen.


Av den grunn har norske matmyndigheter valgt å holde seg til det enkle budskapet at gravide ikke bør spise spekemat, med mindre den er varmebehandlet godt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg