torsdag 1. august 2019

Hva er et foster

Når amnionhulen utvides, klemmes den sammen og blir flatere, særlig på midten. Hos mennesker skjer dette uker etter unnfangelsen. Enten du lytter til politiske debatter eller tar fatt på din første graviditet, kan du lurer på hva begrepene embryo og foster egentlig betyr. Den ultimate skillet ligger i antall uker babyen har utviklet.


De fleste organsystemene er dannet ved slutten av sjette uke (uke 6) etter befruktning.

Fram mot slutten av åttende uke (uke 8) skjer det kun små forandringer med organene. Fra niende uke (uke eller svangerskapsuke 10) skjer det ikke flere vesentlige forandringer, og barnet kalles nå et foster. Hva er Foster rettigheter? Fosterets rettigheter er et kontroversielt tema.


Hovedsak, foster rettigheter er rettighetene til det ufødte barnet som har nådd ca åtte ukers alder inne i sin mors liv. Noen hevder at et foster er en person som har rett til liv og frihet fra skade. Frem til fødselen lever fosteret fullstendig omsluttet av vann.


Fostervannet har flere viktige funksjoner og er nødvendig i riktige mengder for at fosteret skal utvikle seg riktig.

Men hva er egentlig fostervann, og hvor kommer det fra? Disse og flere spørsmål om fostervann finner du svar på her. Barnet kan bevege armer og bein. Fingre og tær er dannet, og man kan skjelne ansiktstrekkene.


Fra og med uker gammel kalles barnet for et foster , og det kan bøye knærne, støte veggen fra seg og dreie på hodet. Embryo er en betegnelse på et foster i tidlig stadium av svangerskapet. Fosteranlegget kalles et embryo i perioden fra egget har festet seg i livmorslimhinnen til utgangen av åttende svangerskapsuke. Fosterdiagnostikk er undersøkelser av et foster for å avdekke alvorlig arvelig sykdom eller utviklingsavvik.


Skal ligne på et vanlig hjem. Fosterforeldrene skal ha tid og overskudd til å ta seg av barnet eller ungdommen som bor der. Et fosterhjemme skal være mest mulig likt et vanlig hjem. Det er mange grunner til at barn bor i fosterhjem, men felles for alle er at deres egne foreldre ikke kan ta seg av dem i en kortere eller lengre periode. Fosterforeldre samarbeider med barneverntjenesten i kommunen, og i de fleste tilfellene med barnets familie, om barnets behov og barnets fremtid.


Det finnes ulike typer fosterhjem. Så svaret er - ja, et foster kan være sykt. Ultralyd er en ufarlig og enkel metode som hjelper oss å se gjennom magen til den gravide kvinnen og vurdere om fosteret er friskt eller ikke.


Rutinemessig ultralyd i svangerskapsuke 18–er et tilbud som gis alle gravide i Norge.

Prosedyren ble utviklet for å “korrigere et problem” som leger selv hadde skapt ved å hjelpe barnløse med assistert befruktning. Vanligvis skjer dette i løpet av sekunder etter at barnet har kommet ut, og det har normalt åndedrettsmønster etter mindre enn et minutt. Forklaringen på at barnet så raskt starter å puste, er delvis at det foreligger oksygenmangel hos barnet når fødselen er over, og delvis at møtet med kulden utenfor livmoren utløser en pusterefleks. Med to gutter fra før lurer de på om det blir jente denne gangen. Stemningen er lys og fin.


De smiler og vet de allerede på impuls har kjøpt et blått barneteppe. De spør om hva riktig termin er. Målinger blir tatt. Jordmor blir stille. Sure oppstøt er også vanlig.


Se det som et varsel på hva som kommer, og forsøk å hvile litt når du kan.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg