fredag 30. august 2019

Søvn etter økedager

Hvorfor har barn økedager ? Hyppig amming når barnet er nyfødt er med på å sikre en god melkeproduksjon. Barnets behov øker gradvis, og du har full melkeproduksjon etter ca én måned. Du produserer da ca dl melk pr døgn, og denne mengden vil holde seg tilnærmet stabil fram til fullammingsperioden er over.


Du kan likevel oppleve økedager også etter de første tre månedene, hvis barnet har kommet inn i en rutine der det ikke dier så ofte. Hvis produksjonen gradvis synker litt, kan barnet komme til å reagere på dette ved å ønske å die oftere for å holde produksjonen der den skal være.

Du kan ikke forvente at barnet av seg selv finner et fast og regelmessig søvnmønster de første ukene. Men det er ikke dumt å starte med gode vaner og små ritualer som etter hvert vil lære barnet forskjellen på dag og natt og hjelpe det til å falle i søvn både om kvelden og når det våkner om natten. I løpet av økedagene vil babyen amme oftere både på natt og dagtid! Les mer om hvor ofte man bør amme.


Våkner barnet oftere enn det pleier? Hvordan vet jeg om min baby har økedag? De fleste barn har ikke noe imot å bli vekket for å få mat.


Får du ikke barnet til å suge så mye som du vil, kan det være nyttig å ligge og stryke mye på brystvortene, da øker melkeproduksjonshormonet også. Etter to slike dager våkner man ofte 3.

Jeg tenker at det må være økedager eller en økeperiode og det er nok slik med din også. Som andre sier- hold ut! Forsøk å holde faste sovetider og faste stå-opp-tider. Hold den samme døgnrytmen – også i helgene.


Og for barnet er dette uten tvil det beste. Hvis barnet signaliserer at det trenger mer mat—for eksempel ved at det er ekstra glupsk eller våkner kort tid etter forrige måltid—kan du amme oftere slik at melkeproduksjonen øker. Noen studier viser ingen sammenheng, mens andre har vist at barn kan få noe forhøyet kroppstemperatur to dager før til to dager etter tannfrembrudd.


Dette kan ta et par dager. Noen mener også at det er økt sjanse for at tennene bryter frem hvis barnet allerede har feber. Tenner kommer i en alder hvor mange barn blir syke, gjerne for første gang. Tidligere fikk barselkvinnen mer tid på seg til å komme seg igjen etter fødselen. For ikke mer enn år siden lå kvinnen på barselavdelingen en uke etter fødsel.


Nå forventes hun å være på beina igjen etter bare et par dager, og for mange er omstillingen vanskelig å takle. Er det meningen han hele dagen skal små spise å bare puppe i seg det lille som kommer etter 1time? Da må han jo i såfall henge der hele tiden siden han aldri blir ordentlig mett å får skikkelig søvn ? Har en uker gammel baby som skal ha mat ca hver time nå. Drikker amme te og vann i mengder selv om man alltid kan drikke mer så klart.


Jeg har ei jente på mnd som har vanskelig for å falle i søvn på dagtid.

Er det ok at hun blir så overtrøtt og at jeg bare skal la henne ligge selv om hun gråter og falle i søvn til slutt? Søvn Holter forteller at foreldre flest er mest opptatt av å finne ut hvor mye søvn som er normalt og, ikke minst, anbefalt i forhold til babyens alder. Babyen vil ikke sove, eller kanskje synes foreldrene at den sover for mye? Noen foreldre sliter med å få babyen til å sove, mens andre er redd for at den sover for mye. Har altså ingen problemer med å sovne-problemet er å forbli sovende, eller gå over fra en søvnfase til neste.


Jeg har prøvd å la henne roe seg selv uten å lykkes-kan gråte over en halvtime. Enten i senga eller i mine armer kan hun gråte opp til en time etter sine min søvn. En gang i blant vil barnet få økedager , og barnet vil da ammes oftere enn vanlig. Hvor lang tid det tar avhenger av grunnen til den hyppige ammingen, som kan være både psykisk og fysisk – eller en blanding.


Babyen har forhåpentligvis sin lengste soveperiode om natten. Oppdager hånden sin. Rundt 3-månedersalderen gjør barnet en ny oppdagelse: Hånden sin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg