tirsdag 27. august 2019

Plommer typer

C, 1mg kalium, g kostfiber, prosent vann og 2kilojoule tilført energi per 1g spiselig vare. Får du mange plommer fra treet ditt, er tipset å lage deilig plommesyltetøy. Det finnes mange ulike plommesorter på markedet. Som alle andre frukttrær, må også plommer ha andre sorter som bestøver.


De største kan bli på størrelse med et lite eple.

Den første typen plomme har en langstrakt form. Også dette plommer arten er mindre enn gjennomsnittet plomme. Fargen er lys rosa. Victoria plommer gi mange frukter. Det er også variasjoner i modningstidspunkt og størrelse.


Ulike typer plommer kan høstes av sin hudfarge. Se etter lyse fargerike fast hud uten urenheter, sprekker eller brun misfarging.

Der jeg bodde før hadde jeg et gammelt tre med masse ufattelig gode plommer. De var sånn gulrøde- Men jeg ser nå at det er flere typer plommer som ligner på dem, men jeg vet ikke hvordan de enkelte smaker. Hvis du skal spise nyhøstede plommer de nærmeste dagene bør du oppbevare de i kjøleskapet ved 2-grader for at de skal holde se best mulig. Mye sitter i skinnet, så spis gjerne plommene med skinnet på.


Hvis det har kommet mye nedbør på modne plommer , kan de sprekke i skinnet. Det er tid for plommer ! Med plommer kan du lage utrolig deilig syltetøy. Her har jeg brukt samme oppskrift og kokt meg plommesyltetøy av fire forskjellige typer plommer. Det ga kjempegodt syltetøy i fire ulike fargenyanser! Plommer er naturlig rike på kostfiber.


Mange plommer betyr altså lite sukker til hver frukt. Få plommer betyr feite bortskjemte sukkerholdige frukter, ifølge Måge. Hva er tynning av frukttrær? Naturen er sjenerøs og mange frukttrær har en enorm blomstring.


Ikke alle blomster blir pollinert og treet vil naturlig slippe en del av småkartene ganske tidlig i sesongen.

Norske plommer har kort lagringsti så nyt dem mens du kan. Legg for eksempel en i matboksen! Smaken er søt, mil aromatisk og varierer fra sort til sort.


Umodne plommer har oftest en sur og syrlig smak i skinnet som sakte brytes ned alt ettersom plommene modnes. Det får blårøde middels store plommer med god smak. Bind ned greinene, det gir mer frukt. Og husk å sette 2-staur rundt det nyplantede frukttreet, slik at det får en god start.


Artikkelen tek føre seg norske plommesortar, både handelssortar og sortar til privathagen. Også eldre sortar er tekne me med tanke på dei som framleis har sortane i eigne hagar. Her er også oversyn over høvelege pollensortar. Du kan bruke like deler plommer (uten steiner), epler, tomat og løk som skjæres i små biter og kokes møre i eddik sammen med litt sukker, malt ingefær og hvitløk. Fyll chutneyen på rene glass og oppbevar dem kjølig.


Alle typer plommer kan hermetiseres. Ha gjerne med steinen, for den gir en fin mandelsmak. Sammen med plommene kan du bruke vanilje, chili, lakrisrot, stjerneanis, sitronskall eller kanelstenger.


Har så lyst på noen sånne trær på hytten, men har ikke funnet ut hvilken sort det er - små plommer , helt blå, og du kan dele dem med fingrene og plukke ut steinen uten noe søl. I tillegg har den også lavt kaloriinnhold slik at man kan meske seg med plommer i sesongen. Enkelte må være litt forsiktige da det kan gi uønsket utslag på fordøyelsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg