tirsdag 6. august 2019

Forskjell på vannkopper og hånd fot og munnsyke

Utslettet med blemmer dukker som navnet tilsier som regel opp både på hender , fotsåler og i eller rundt munnen. Hånd -, fot - og munnsykdom. Mange har i tillegg feber og smerter i munn og hals. I de aller fleste tilfeller går sykdommen over av seg selv innen en uke. Den forekommer først og fremst hos barn under år, er svært smittsom og kan opptre i små epidemier.


Høres mest ut som hånd - munn- og fotsyke, synes jeg. En viktig forskjell er vel at med hånd - munn og fotsyken vil barnet også få blemmer i munnen og i svelget, mens det får man jo ikke ved vannkopper. Tidlig denne uka ringte de fra barnehagen og fortalte at de hadde hånd - fot - og munn-sykdom. Vi valgte å la Sara være i bhg likevel.


Men når jeg leser på symptomene for denne sykdommen, stemmer det ikke med Sara. Derfor lurer vi på vannkopper. Noen som har noen tanker? Den eneste måten å forebygge smitte på er hyppig håndvask, sier Knut Øymar. Inkubasjonstiden er på noen dager.


Hva er hånd -, fot - og munnsykdom? Sykdommen rammer oftest barn, men også voksne kan smittes. I løpet av uke er de fleste barn med normalt immunforsvar friske igjen.


Utbrudd av hånd -, fot - og munnsyke er ikke uvanlig hver sommer og høst. Myalgia epidemica er i dag en sjelden sykdom. Det går brennkopper og vannkopper i barnehagen.


Han er ellers ok form, bare slapp å litt feber. Han hadde samme prikker igår på det andre kinnet, de er borte idag etter ca dager, idag fikk han nye på andre kinnet. Det er liten gulaktig kviselignene topper på prikkene som ikke vises bra på bildet. Det er stort sett barn under år som får sykdommen, og fordi hånd -, fot - og munnsykdom smitter lett, så er det ofte barnehagebarna som er mest utsatt, sier allmennlege Kjell Vaage som driver eget legekontor på Gran Canaria.


Det har fått navnet sitt på grunn av de små sårene som dannes på hender og føtter, samt i munnen. Det er en vanlig sykdom for barn under år selv om også voksne kan få en mildere form av viruset. Hvordan fikk babyen min hånd -, fot - og munnsyke ? Vannkopper er en svært smittsom sykdom, og smitter lett via dråpesmitte.


Man er smittsom fra dager før utbrud så lenge det oppstår nye utslett, og helt frem til skorpedannelse på utslettene og de væskefylte blemmene. Dette inntrer etter ca. Viruset smitter via både dråpesmitte og via kontaktsmitte. Symptomene er karakteristiske med utslett på hender og føtter, blemmer og sår i munnen, lett feber og nedsatt appetitt.


I de fleste tilfeller er det imidlertid vannkopper som fører til flynekt. Varicella ( vannkopper ) og herpes zoster (helvetesild) forårsakes av varicella zoster-virus (VZV) i familien herpesviridae. Primærinfeksjon forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom med utslett ( vannkopper ), men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg