mandag 19. august 2019

Lakris gravid matportalen

Bakgrunnen er dyreforsøk som viser at store mengder ingefær kan gi økt risiko for abort. Gravide bør unngå ingefærshots og kosttilskudd med ingefær. Det er stor usikkerhet knyttet til hvor mye lakris (glykyrrhizinsyre) som kan spises før det blir helseskadelig for fosteret.


Det er derfor ikke mulig å fastsette et nivå for hvor mye lakris gravide trygt kan spise, viser en risikovurdering som Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har laget på oppdrag for Mattilsynet. Gravide og kvinner som planlegger å bli gravide bør unngå ingefærshots og kosttilskudd med ingefær.

Det tilsvarer dog esker Ifa eller plater Nero-sjokolade, så litt lakris kan du trygt spise. Men de understreker at det er viktig å se dette i en større sammenheng. Et stor antall finner har blitt eksponert for glycyrrhizin i fosterlivet. Glykyrrhizinsyre er et hormonforstyrrende stoff som finnes i lakrisplanten. Matportalen har også eget blåskjellvarsel.


I Finland blir gravide rådet til ikke å spise lakris. Informasjon om sunn og trygg mat fra offentlige myndigheter.

Mattilsynet i samarbeid med Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet, NIBIO, Havforskningsinstituttet, Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) og Statens strålevern. Høy kvalitet og 9 nøyaktige med anonym og rask levering. Billig, sikker og rask graviditetstest.


Kjøp nå, test deg hjemme. Kjempe Utvalg - God Kvalitet Shop enkelt online her! Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest. Mange gravide spør oss om hva de kan spise og ikke spise når de er på undersøkelser hos oss.


Lakris kommer visst høyt på listen over matvarer noen gravide får fryktelig lyst på i graviditeten. Spiser dere lakris i graviditeten? Er veldig glad i lakris , men ser at matportalen fraråder gravide å spise lakris. Ikke akkurat i store mengder, men det spiser jeg altså! Holder meg unna alt annet som er frarådet som gravid.


Men kan ikke se at det står noe om lakris på matportalen for gravide. De forsker på all slags hele tiden.

Og det er alltid noe som plutselig er farlig i en eller annen sammenheng. Finnene er spesielt glade i lakris. Hovedbudskap: Gravide som spiser lakris kan få i seg glykyrrhizinsyre, som ser ut til å kunne ha negative helseeffekter for fostre og langtidseffekter for barnet. Datagrunnlaget er for usikkert til å fastsette et nivå for hvor mye lakris gravide trygt kan spise. Forsiktig med lakris.


Målet til matportalen. Kosthold for gravide. Når du er gravid trenger du et kosthold som er variert og som gir tilstrekkelig av næringsstoffer.


Du trenger mer mat enn ellers for at barnet skal vokse og utvikle seg, samtidig som dine behov dekkes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg