torsdag 25. mai 2017

Blodsukker og alder

Blodsukker er den del av organismens glukose (sukker) som sirkulerer med blodet. I blodet fraktes glukosen til ulike vev der den brukes som energi og som råstoff for produksjon av diverse stoffer. Hjernen og de røde blodcellene kan ikke unnvære glukose. Vi tilfører kroppen glukose gjennom mat, og kroppen kan også produsere glucose selv.


Vi måler blodsukkeret via blodprøver og det finnes både prøver som sier noe om blodsukkeret her og nå, og en prøve som kan måle blodsukker over tid.

Dette forekommer i alle aldre , men opptrer hyppigere blant eldre, spesielt personer som er sykelige eller svakelige. Personer med diabetes bør få profesjonell og kvalitetssikret. For å kunne fordøye laktose trenger man nemlig et enzym som heter laktase.


Laktasens aktivitet faller dramatisk fra man er spedbarn og til voksen alder , og da klarer man ikke å spalte og fordøye melkesukker like godt. Hva er optimale kolesterolverdier? Det gjelder alle pattedyr.


Og er de optimale kolesterolverdiene like for alle? Hvor høyt kolesterol du kan tillate deg er avhengig av din alder , kjønn og andre faktorer som blodtrykk, vekt, røyking, kosthol aktivitetsnivå og eventuelle andre sykdommer og medisinbruk.

Hypo- og hyperglykemi Hypoglykemi er først og fremst en bivirkning av de antidiabetiske medisingruppene insulin, sulfonylurea og glinider. Lavt blodsukker hos eldre kan ha svært alvorlige følger som hjerteinfarkt, hjerneslag, fall og beinbrudd. Hos eldre utløses kognitiv svekkelse og følingssymptom ofte på samme blodsukkernivå.


Denne typen kan unntaksvis forekomme hos barn, og den kalles da MODY (Maturity Onset Diabetes in the Young). Blant barn under år har ca. Sykdommen kan starte i alle aldre , men det er sjelden i første leveåret. Et normalt fastende blodsukker ligger mellom -5. Vi kjenner til at blodsukkeret stiger raskere ved inntak av såkalte raske karbohydrater, for eksempel sukker og søt kjeks enn ved inntak av fiberrik mat.


Kombinasjonen av nerveskade og nedsatt blodstrøm til føttene gjør at mange mennesker med diabetes har høy risiko for fotsår. Slike fotsår kan oppstå uten at vedkommende kjenner det på grunn av nedsatt smertesans. Du kan være i stand til å håndtere mer eller mindre koffein.


Folk kan ha ulike reaksjoner på stoffet. Din grense avhenger av forhold som din alder og vekt. Hvor mye koffein du vanligvis får i deg kan også spille en rolle.


HbA1c reflekterer blodsukkernivå siste 4-uker, og er i dag det beste mål på blodsukkerkontroll hos pasientgruppen. Godt regulert blodsukker forebygger alvorlige komplikasjoner senere i livet. Lavere nivå gir økt fare for hypoglykemi og det kan ikke dokumentere meningsfulle fordeler hos sårbare ( ”frail”) gammel.

Skulle en nødsituasjon forekomst av lavt blodsukker skje, ring 9og umiddelbart administrere en nødsituasjon glukagon kit med hjelp av en utdannet person. Snakk med din lege om hvordan du skaffer en glukagon nødssituasjon kit. De viktigste faktorene kan du gjøre noe med selv. Vær mer fysisk aktiv, dropp røyken og unngå usunn mat med mye mettet fett og sukker. Men det er også faktorer du ikke kan påvirke slik som genetikk, alder og kjønn.


Hvis minst ett av tegnene er til stede, vil det være nyttig å passere reanalysen - med en belastning. Tross alt er blodsukker 0-allerede en risikosone. Kostinntaket er avhengig av barnets alder og vekt. Hvis en går med høyt blodsukker over ti risikerer en senskader.


For barn er det uhyre sjelden med senkomplikasjoner. Risikoen for dette er større i høyere alder. En rekke negative endringer i hjertehelsen trigges gjennom overgangsalderen. Forskningen har i lang tid vist at det er en nær sammenheng mellom endret hormonnivå og osteoporose. Hvis man ryger, og samtidig får type diabetes, øger det også risikoen for hjerte- og karsygdom og de nævnte komplikationer.


Den totale risiko er summen af risikofaktorer som højt blodtryk, højt kolesterol, rygning, overvægt, mangel på motion og arvelig belastning med hjerte- og karsygdom i familien.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg