fredag 12. mai 2017

Brystbetennelse abscess

Dersom du går i flere dager med brystbetennelse uten behandling, kan det også utvikle seg en såkalt brystbyll ( abscess ). Dette er en ansamling av puss i et hulrom. Brystet vil da være hovent, og du kan kjenne en øm kul inne i brystet. Brystbetennelse forekommer hos omkring ti prosent av kvinner som ammer. Betennelsen går vanligvis over av seg selv, men må av og til behandles med antibiotika.


En abscess er en ansamling av puss i et hulrom i brystvevet. Den kan utvikles gradvis over lengre tid ved utilstrekkelig eller for sein behandling av bakteriell brystbetennelse. En ubehandlet bakteriell brystbetennelse kan føre til utvikling av en abscess.


Se mer om behandling i et eget avsnitt under. Dersom betennelsen ikke blir behandlet, kan det bli en abscess (pussbyll). Da har det dannet seg et hulrom med puss inne i brystet. Hva kan kvinnen selv gjøre?


Med en gang man merker en øm, rød kul i brystet, er det viktig å få tømt brystet og tømme det ofte. Dette kan forhindre at melkeopphopning utvikler seg til en brystbetennelse. Ved riktig behandling, altså grundig tømming av brystet, vil betennelsen i brystet gå over.


Ved brystbetennelse kan huden på brystet bli har rød og hoven. Feber, frysninger, hodepine og manglende matlyst er vanlig. Symptomene kommer ofte et par uker etter fødselen og er svært ubehagelig. Det er en tilstand som er er lett å diagnosistere av legen og har god prognose.


I enkelte tilfeller må man behandle med antibiotika. Kun unntaksvis ser man komplikasjoner som verkebyll. Alle forhold som gjør at melken hoper seg opp i brystene lenger enn vanlig, for eksempel å slutte å amme om natten, øker risikoen for mastitt. Den kan være av inflammatorisk eller bakteriell karakter.


Ved mistanke om bakteriell mastitt bør det tas bakteriologisk prøve av morsmelken. Dette hulrommet fylles med puss og området rundt blir rødt, hovent og vondt. En slik abcess kan oppstå ved ubehandlet brystbetennelse.


Hvis man ikke fullfører antibiotikakuren ved brystbetennelse , er det også økt risiko for brystbyll. Behandling av abscess. Hvis du har en abscess vil legen bruke en nål til å stikke hull på byllen, og pusset vil suges ut.


Dette gjøres vanligvis ved hjelp av ultralyd for å lokalisere byllen best mulig. Det er viktig at du ikke selv klemmer og masserer byllen, og det anbefales å fortsette å amme. Det kan være mange årsaker til brystbetennelse. Har du såre brystknopper, er det viktig med riktig stell.


Pass på å stelle eventuelle sår du får på brystknoppen. Såret kan være inngangsport for bakterier og dermed starten på en brystbetennelse , sier Sigstad. Få også hjelp til å løse problemet med såre brystknopper. Symptomer på brystbetennelse Smerter i brystet, rødt, varmt, hovent bryst, vanskelig å få ut melk, melkespreng, feber og evt.


Abscess Utvikles gradvis over lengre tid ved utilstrekkelig eller forsinket behandling av en bakteriell mastitt. Rundt av mastitt-tilfeller utvikler abscess. Kan jeg amme barnet selv om jeg har brystbetennelse ? Ja det kan du, og det bør du absolutt gjøre, da går det fortest over. En sjelden gang kan det danne seg en byll med materie inni brystet, en abscess. Det må isåfall opereres og du bør ikke amme hvis det er fare for at det er puss i melken.


Begynner det å gjøre vondt er det en brystbetennelse (mastitt).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg