onsdag 31. mai 2017

Irriterte øyelokk

Nå opererer vi øyelokk også. Ved mild betennelse går tilstanden over med rengjøring av øyelokket med vann på rene kompresser. Det brukes ellers antibiotikasalve eller kombinasjonssalve med antibiotika og hydrokortison.


Det irriterte området skal rengjøres godt før salven smøres på. Dersom årsaken er mid får du behandling mot dette. Skjære av øyelokk for så å bli pint uendlig lenge uten søvn og dritt i. For å få hjelp til å finne ut hvorfor øynene kjennes ubehagelige, kan du lese om konjunktivitt, sti på øyet, røde øyne og tørre øyne.


Disse hårsekkene inneholder talgkjertler, som kan bli irriterte og gjøre øyelokkene betente. Det begynner gjerne med kløe, rødhet og litt hevelse på innsiden av nedre øyelokk , øynene blir irritert og såre. Etter hvert sprer rødheten seg til det hvite på øyeeplet.


Det kommer tåreflod og ofte litt seigere sekret. Mange får vondt av skarpt lys. Kløende øyelokk er veldig irriterende.


Noen ganger øyelokkene hovne og huden på og rundt øyelokkene bare veldig tørre. Betennelsen gjør øyelokket rødt og hovent, og det kan være smertefullt. Som regel får man øyelokkbetennelse på begge øynene samtidig. Det er lett å stille diagnosen, da man tydelig ser at det er en betennelse i øyelokket.


Behandlingen er først og fremst rengjøring av øyelokkene. Symptomene kan være langvarige og tilbakevendende, men med nøye rengjøring av øyelokkskantene kan ubehaget lindres. På apotek kan du få kjøpt sterile Blephaclean våtservietter som er utviklet for daglig rengjøring av øyelokk og huden rundt øynene. En nøytral fuktighetskrem kan være nyttig i gode perioder for å forebygge tilbakefall. Tørre øyne er en vanlig årsak til øyeplager og skyldes nedsatt tåreproduksjon eller forandring i tårevæskens sammensetning.


Tårevæskens oppgave er å fukte øyets overflate og innsiden av øyelokkene. På denne måten beskyttes hornhinnen mot uttørring, infeksjon, sår og skader. Jeg var dum og prøvde å smøre litt rapsolje på øyehuden (nypåpnet flaske), det irriterte bare huden enda mer. Likeledes kan infeksjoner i øyelokkene føre til at fettet som produseres spaltes til fettsyrer av bakterier, som igjen fører til irritasjon av øynene til pasienten. Kvinner, spesielt etter års alder er mye mer utsatt for å få tørre øyne.


Andre øyeinfeksjoner kan føre til tørr hud og betent og hovne øyelokk. En person kan også se en hoven øyelokk i forhold til tørr hud på øyelokkene. Reduser betennelse i øyelokkene. Det kan være flassende hud på øyelokkene. Her er en enkelt hjemmeremedi som vil lindre og redusere betennelser på bare et par minutter.


Lag te av kamille, og oppbevar den brukte teposen i fryseren. Huden rundt øynene blir tørr og dryssete. Blefaritt gir røde, irriterte øyne og øyelokk. Den jevne og glatte innsiden av øyelokket kan bli ru å gi følelsen av fremmedlegeme.


Blir tilstanden alvorlig kan øyevippshår falle av, øyelokkene bli deformert, infeksjonen spres til hornhinnen (cornea) og gi tåreflod. Blepharospasme er en tilstand av ukjent årsak og kjennetegnes ved ufrivillige muskelsammentrekninger i øyelokkene og ansiktsmusklene. De fleste pasientene sliter også med tørre og irriterte øyne. Eksponering for sollys eller skarpt lys gjør tilstanden verre. Blefarospasme kan behandles med botulinumtoxininjeksjoner.


I det øvre øyelokket kan svekket hud henge ned foran øynene og forstyrre synet. Dersom nedre øyelokk blir svekket ligger ikke øyelokket lenger tett inn mot øyeeplet, hvor resultatet kan bli ringer under øynene, irriterte øyne eller økt tåreflod. Men med en øyelokkoperasjon hos Sandvikaklinikken vil du kvitt disse plagene. Det du beskriver er mest sannsynlig en liten tilstoppet talgkjertel.


Dette er meget vanlig, og noen ganger kan de blitt irriterte og betente som en liten kvise. Dette skjer når innholdet blir forurenset med vanlige bakterier som finnes på huden eller hendene. I de fleste tilfeller er røde øyne forbigående og helt ufarlig, men det kan også være tegn på underliggende sykdom.


Røde øyne oppstår fordi blodårene i øyet utvider seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg