fredag 1. mars 2019

Bilder av hudkreft

Den vanligste behandlingsmåten ved hudkreft er kirurgi. I tillegg benyttes frysing, skraping, fotodynamisk behandling og behandling med krem. Hvor vanlig er de ulike typene av hudkreft ? Klikk for å se et større bilde.


Melanom, høyre nedre kinn. Foto med tillatelse av Susan M.

Antall tilfeller av hudkreft har økt de siste årene, og er nå den hyppigste kreftformen hos menn, og den nest hyppigste hos kvinner. For begge typer hudkreft gjelder at de overveiende rammer mennesker over år. Hvis du først har fått en hudkreft , er det økt risiko for å få enda et tilfelle.


Soling øker også risikoen for andre typer hudkreft. Hvis du har hatt et basaliom er det lurt å unngå for mye sol i ansikt, bruke solkrem og følge generelt solvett! Opprinnelig skrevet av Kjetil Guldbakke, hudlege, 07.


Alle artikler i NEL og på NHI. Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Det anbefales at personer med høy risiko for å få hudkreft , gjør en sjekk av huden hvert år.

Personer med lys hud og over år har høyere sannsynlighet for å få hudkreft - særlig hvis du har vært mye ute i solen opp igjennom årene. Har du hatt hudkreft tidligere, bør du undersøke deg hver sjette måned. Hudkreft er en alvorlig sykdom.


Andre behandlingsmetoder er frysebehandling, skraping, lysbehandling eller egenbehandling med krem ¹. Jo tidligere hudkreft oppdages og behandles, jo større er sjansen for en god prognose. Forekomsten av hudkreft øker med økende alder, og husk at solstråler i tillegg til å ha mange nyttige effekter som vitamin D-syntese, brunhet og velvære, kan gi DNA-skade i cellene som deler seg. Over tid kan dette føre til kreftutvikling. For å unngå hudkreft , vil vi derfor råde alle til å følge solvettreglene, sier Else Støring. Målsetningen med kirurgi er å forhindre at kreften kommer tilbake og videre spredning av sykdommen.


Hvor omfattende operasjonen blir, og hvilken operasjonsmetode som blir brukt, varierer noe og er avhengig av krefttype og om det er fare for tilbakefall. Dette er den vanligste måten å behandle hudkreft på. Oppdag årsaker, typer og behandlinger av hudkreft.


Se bilder av melanom, basalcellekarsinom og plateepitelkarsinom. Finn ut hvordan du kan oppdage de tidlige tegnene på hudkreft. Se animasjon av hudkreft.


Den helt avgjørende faktoren er mengden av solbelastning på huden, og forekomsten øker også med opphold i vær og vind. Bruk av solarium disponerer for plateepitelkreft, og studier har vist at risikoen øker ganger hvis man regelmessig bruker solarium. Disse tre krefttypene er sterkt assosiert med soleksponering: Enten total dose gjennom livet eller antall og alvorlighetsgrad på solforbrenninger.

Ofte forbinder vi hudkreft med føflekker, men dette er ikke den vanligste formen for hudkreft. Heldigvis kan alle formene for hudkreft behandles, vanligvis gjennom kirurgisk inngrep der tumoren fjernes ¹. Av disse ser vi forekomst av basalcellekarsinom hyppigere enn de to andre kreftformene til sammen, sier Aandahl. De tre vanligste typene hudkreft er basalcellekarsinom, plateepitelkarsinom og føflekkreft eller malignt melanom.


Andre typer hudkreft forekommer, men er mer sjeldne. Våre hudleger har oppsummert informasjon om årsak, symptom behandling av alle typer hudkreft i huden på vår nettside. BCC vokser lokalt og velavgrenset, og sprer seg (metastaserer) nesten aldri med blodet eller lymfekar til andre deler av kroppen.


BCC regnes derfor som en godartet form for hudkreft. Derfor er det viktig at vi kjenner til ulike symptomer og tegn på hudkreft. Det påvirker ofte voksne over 5 selv om det ikke betyr at yngre mennesker ikke er i fare for å utvikle det også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg