onsdag 13. mars 2019

Blærebetennelse uten svie

Hva er blærebetennelse ? Blærebetennelse er en infeksjon i blærens slimhinne med bakterier. Det mest typiske symptomet er at man opplever svie og smerter når man tisser. Har man svie når man later vannet bør man få gjort noe med det.


Ukomplisert urinveisinfeksjon er en blærebetennelse uten kjente kompliserende forhold eller andre sykdommer i urinveiene.

Komplisert urinveisinfeksjon er derimot en betennelse der forhold i eller utenfor urinveiene kan påvirke forløpet i en mer langvarig og alvorlig retning. Dette er mer vanlig blant menn enn blant kvinner. Uten behandling vil symptomene gå over av seg selv etter 1-uker, og bakteriene forsvinner fra urinen 2-uker etter det.


Ved behandling med antibiotika vil de fleste begynne å føle seg bedre allerede etter få timer, og symptomene vil gi seg hos de fleste innen tre dager. Noen kan ha svakere symptomer opp til en uke. Ved øre urinveisinfeksjoner er infeksjonen mer alvorlig, og man kan oppleve smerter, feber, kvalme og oppkast.


Det gælder også kvinder med mere end tilfælde på måneder.

Det kan være hyppig vannlating, svie og smerter over skambenet - nøyaktig som ved en vanlig blærebetennelse. Hvordan stiller legen diagnosen kreft i blæren? Hvis du har konstatert blod i urinen eller har hatt vedvarende symptomer på irritasjon fra blæren uten kjent årsak, bør du undersøkes av legen din. De tilfellene som skyldes bakterier, kan ha et akutt forløp som ligner blærebetennelse.


Hvis små jenter har feber og nedsatt allmenntilstand uten at man helt vet hvorfor, kan det skyldes urinveisinfeksjon. Du kan også få feber. Ta da med en urinprøve til legen slik at de kan sjekke dette,.


En blærekatarr går ofte over av seg selv innen tre dager til en uke uten behandling, men skjer ikke dette, hjelper det med en kort antibiotikakur hos de fleste. Er du plaget med flere enn to urinveisinfeksjoner i året, over noen år, er det sannsynlig at du uten forebyggende behandling vil få flere infeksjoner. Infeksjonen forårsakes av bakterier eller andre mikroorganismer. Hyppig vannlating og svie ved vannlating er vanligste symptomer. Ved blærebetennelse vil større barn kjenne svie ved vannlating og ha hyppig lating av ganske små porsjoner urin.


Hos små barn kan sykdommen være vanskelig å oppdage fordi de ikke kan klage over den karakteristiske sviingen. På grunn av bleien merker man heller ikke den hyppige vannlatingen. De tilfeller som skyldes bakterier, kan ha et akutt forløp som ligner blærebetennelse.


De kan også få feber.

Smerter i nedre del av magen. Svie under og etter vannlatingen. Symptomene kommer relativt raskt, ikke langsom utvikling av sykdommen. Urinen kan lukte vondt. En nedre urinveisinfeksjon er ubehagelig og irriterende, men som regel.


Det er derfor viktig at du bruker kondom. Hvis du er blitt smittet, må du fortelle det til den du har hatt sex med og blitt smittet av, så denne personen også kan bli behandlet. Hos barn er symptomene på urinveisinfeksjon ofte vage. Først ved 3-års alder kan barna selv fortelle om de typiske plagene ved nedre urinveisinfeksjon i form av økt trang til vannlating, svie ved vannlating, hyppig vannlating og passasje av små urinmengder.


Hos spedbarn vil en kun merke redusert allmenntilstan og redusert vektøkning. Tilstanden skyldes bakterier eller virus, og gir ofte rødhet og svie i øyet kombinert med pussdannelse og økt tåreflod.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg