torsdag 14. mars 2019

Forkjølet barn

Når du er forkjølet , er luftveiene fulle av virus. Når du nyser, spres viruset i luften med ørsmå dråper. Andre kan puste inn disse dråpene. En forkjølelse gir normalt tett og snørrete nese, hoste og vond hals. Barn får også ofte feber, søvnvansker og lite matlyst når de er forkjølet.


Barn som går i barnehage er mer utsatt for infeksjoner enn andre barn.

Vanligvis avgjør barnets allmenntilstand om det bør være hjemme fra barnehagen i en periode, men for enkelte sykdommer kan det være nødvendig å bli hjemme utover dette for å hindre spredning av smitte til andre. Forkjølelse er den sykdommen som rammer oss oftest. Voksne blir forkjølet en til to ganger i året, mens barn under syv år blir forkjølet syv til ni ganger i året. Små barn puster mest gjennom nesen, og derfor er det slitsomt for dem å bli forkjølet.


Her får du tips om hvordan du hjelper en forkjølet baby, og hva du bør passe på. Små barn blir oftere forkjølet enn voksne, og 6-forkjølelser i året er helt normalt. I tillegg er ofte mange små barn ofte plaget med tett eller rennende nese.


Det kan være utfordrende med tett nese hos barn , da det blant annet kan påvirke nattesøvn, humøret og appetitten til barnet.

Hva du kan gjøre for å forebygge mot forkjølelse Ha god håndhygiene. Så godt som hele befolkningen rammes en eller flere ganger i året av forkjølelse. Barn fra et halvt til år rammes spesielt ofte. Barn har 7-forkjølelser i året, mens voksne har ca.


Spedbarn (under måneder) blir sjelden forkjølet. En vanlig forkjølelse går normalt over av seg selv etter en ukes tid. Derfor er det viktig å holde luftveiene åpne når babyen er forkjølet , sier farmasøyt ved Komplett Apotek, Kari Sivertsen. Tett nese hos baby - Det er heldigvis ikke så ofte at spedbarn blir forkjølet , men når de blir det er det kanskje særlig nesetettheten som er plagsom.


Er feberen høy er det lurt å sjekke ungen på natta. Barn med feber skal ikke ha på seg dyne eller pysjamas, kun en singlet og et sengeteppe – selv om ungen kanskje hutrer og fryser. Barn blir forkjølet mange ganger i løpet av et år. Håndvask og god hygiene er viktig for å motvirke å bli syk. Nei, du blir ikke forkjøla bare av å fryse.


Dersom du har et lite barn som har en gjøende eller svært plagsom hoste. Ved behov for rask, enkel og trygg legehjelp kan du kontakte lege på nett. Dette er selvstendige legetjenester som ikke leveres av Apotek 1. Hos barn er øretrompeten smalere, de vil derfor oftere oppleve smertene enn voksne.

Også hvis man er forkjølet , er det lettere å få smerter. Dette forklarer hvorfor mange babyer gråter under de siste minuttene av flyturen: lufttrykket i kabinen øker når flyet forbereder seg på å lande. Fra halvtårsalder til 2-årsalder er mange barn forkjølet ganske ofte. Det å sove med hevet hodeleie kan redusere slimhinnehevelsen.


Smitten kan for eksempel overføres ved at en forkjølet person hoster eller nyser i hånda, og deretter tar på andre, eller legger igjen virus på dørhåndtak, betalingsterminaler, eller lignende. Rhinox mg kan brukes av barn under to år. Det er altså ikke så enkelt å beskytte seg mot smitte. Her kan du lese mer om nesedråper.


Barnet kan ha så vondt i halsen at det ikke vil svelge og slutter å spise. Det er viktig at barn følger barnevaksinasjonsprogrammet og får vaksinene på rett tid. Dette kan du gjøre: Gi barnet jevnlig tilbud om drikke. Men bør man utsette vaksinen noen dager om barnet er sykt?


Det er ufarlig å vaksinere et barn som er forkjølet eller er litt ute av form på andre måter. Større barn og voksne bør derfor sove med hodet litt høyt. Feber kan lett forårsake dehydrering hos barn. Det er derfor viktig at barn med feber får i seg rikelig med drikke, gjerne både kaldt (men ikke altfor kaldt) og varmt. Mange barn synes det hjelper å holde noe varmt mot det vonde øret, for eksempel en vaskeklut eller en varmeflaske.


For nyfødte og svært små barn er det økt risiko for at influensainfeksjon gir alvorlig sykdomsforløp. De fleste større barn uten risikofaktorer vil tåle en influensa godt, mens risikoen for alvorlig forløp av influensa er økt hos barn som tilhører risikogruppene. Denne brosjyren er ment som en hjelp for dere som har et barn med astma, eller har mistanke om at ­barnet kan ha astma.


Som foreldre til et barn med astma er dere behandlere for barnet i samarbeid med det helsepersonell dere benytter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg