mandag 11. mars 2019

Utbrenthet

Finn utbrenthet hvis du ser nå. Men hvordan vet man at man er utbrent? I mange tilfeller er dette resultatet av en prosess som har pågått i flere år, og som vanligvis begynner med tretthet, spenningstilstander og muskelsmerter.


Sliten, trøtt og lei om dagen? Utbrenthet – når det ikke er noe igjen. Det er mange symptomer på utbrenthet , men hvor går grensen mellom å være sliten og utbrenthet ?

Stress er en naturlig respons i kroppen, som du trenger for. Ofte på jobb, men det kan også dreie seg om privatlivet eller en kombinasjon av dem. Det blir vanskelig å sove, du gleder deg ikke lenger til noe og tilslutt faller du helt sammen.


Har du brent lyset i begge ender litt for lenge kan utbrenthet fort bli en realitet. Da handler det om å ta de riktige grepene for å få livet på rett kjøl. Ca av nordmenn hevder de er utbrente.


Globalt sett er utbrenthet et økende og problem, særlig i industrialiserte land. En undersøkelse viste at millioner mennesker i Tyskland rapporterte utbrenthet , og nærmere av personalledere i Storbritannia rapporterte at utbrenthet var vanlig hos deres ansatte. I Norge er det estimert at nærmere av arbeidstakere lider av.

Online-foredragene gir en innføring i hva som skjer i kroppen under langvarig stress og utbrenthet , samt hvordan du kan bygge opp igjen kroppen og få energien tilbake. Foredragene holdes av psykologisk atferdsviter Linn Anette Solberg. Ved langvarig stress og overbelastning kan stressen bli kronisk. Det handler om at man ikke har noe energi igjen, at man er helt utladet, sier han. Du har ingen motivasjon.


Videre forteller Dr. Ballard til Forbes at utbrentheten ofte gjør at man mister all motivasjon. Det er lett å merke et høyt stressnivå, men overgangen til utbrenthet vil være mer snikende, sier Wester. Mye stress vil først og fremst merkes ved at du tappes for energi, mens utbrenthet kan gjøre du mister motivasjon og håp i hverdagen.


Sentralt i tilstanden er opplevelsen av fysisk og følelsesmessig tretthet. Det er viktig å ta tidlige tegn på utbrenthet på alvor. Alle blir vi slitne av å arbeide. Det kan gi god innsikt å sette opp et stress-regnskap med oversikt over hva som gir og tar energi i hverdagen, sier Wester. En kritikk mot forskningen på utbrenthet har vært at den er gjort i yrkesgrupper av personer med høyere utdanning.


Gjesteskribent - Jeg har hatt den glede av å jobbe med flere hundre mennesker som har blitt utbrent, utladet, møtt veggen, blitt utslitt osv. Hva er egentlig utbrenthet ? Det er en form for stressreaksjon på belastninger over lang tid. En psykolog er ekspert på sammenhengene mellom stress, aktivitet, humør og slitenhet, og kan komme med nyttige innspill til hvordan man kan regulere hvile og aktivitet på en mer hensiktsmessig måte.


I moderne tider har utbrenthet blitt et velkjent ord.

Det nevnes stadig på sosiale medier, i nyhetsartikler og i reportasjer. Mange kjente og ukjente mennesker deler sine historier og erfaringer, og det er i dag lettere å være åpen om det om du befinner deg i en liknende situasjon. Velkommen til å ta utbrenthet testen.


Når du tar denne testen vil du få noen svar på hvordan din tilstand er i forhold til utbrenthet. Når du søker psykologhjelp mot utbrenthet hos oss begynner vi med å kartlegge hvilke spesifikke mekanismer som driver akkurat dine plager, både ytre og indre forhold og samspillet mellom dem. Da vet vi mer om hva som trengs for den beste behandling for utbrenthet i ditt særegne tilfelle. Det denne studien belyser er at det for noen kan tippe over slik at de til slutt opplever symptomer på utbrenthet. Kjennetegn på utbrenthet kan være at medarbeideren virker utmattet og irritabel, og trekker seg tilbake fra arbeidsoppgaver, kollegaer og kunder.


Enkelte kan bli sykemeldt lenge på grunn av utbrenthet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg