torsdag 7. mars 2019

Kinesisk nyttår 2019

Kinesisk nyttår er den viktigste av de tradisjonelle kinesiske helligdagene. Til forskjell fra vårt nyttår , skifter datoene for det kinesiske nyttåret fra år til år. Nyttår er likevel alltid i perioden fra 21. Grisen er den sidste af de tolv astrologiske dyr og dermed tillige symbolet på afslutning og fuldendelse af den kinesiske dyretegn cyklus på år. Dyretegnet er Grisen og elementet er jord.


Oversikt over skoleferiene samt første og siste skoledag.

Når er vinterferien? Vinterferien er en skoleferie i februar eller mars, avhengig av hvor du bor. Fullstendig oversikt her. Mens vi feirer nyttår 31. Kinas nyttårsfeiring før i dag, 16.


Ifølge , er dette fordi den kinesiske kalenderen er basert på lunisolarkalenderen som følger både månen og solens omløp. Her kan du sjekke din fødselsdato og finne ut hva som er ditt kinesiske dyretegn. Den kinesiske kalender er en lunisolarkalender.

Overgangen fra ett år til et annet skjer ikke 1. I Kina benytter man i dag den gregorianske kalender, men den kinesiske kalender brukes fremdeles til markering av tradisjonelle helligdager, for eksempel kinesisk nyttår , Duanwu-festival og Månefesten. Nyttåret fastsettes utfra den kinesiske månekalenderen, og derfor faller ikke det kinesiske nyttåret sammen med vårt årsskifte. Under feiringen av kinesisk nyttår vil produksjonen av varer stenges. Dette betyr at rederier, luftfraktselskaper og jernbaneoperatører avbryter mange av sine avganger under denne perioden, samt i etterkant hvor produksjonen fremdeles er lav. Vi anbefaler at du booker din transport i god tid.


På grunnlag av månekalenderen faller kinesisk nyttår vanligvis mellom 21. Det antas at hvordan du tilbringer begynnelsen av året, påvirker resultatet. I begynnelsen av februar ble det feiret kinesisk nyttår her i Hong Kong. Da var det en uke med fri for det fleste. Jarle brukte tiden fornuftig og fikk gjort unna litt labarbei mens det var lite kø på instrumentene.


Maylee drog til fastland Kina for å feire nyttår med familie. Mange har storrengjøring i huset før festivitetene setter inn, både for å klargjøre huset og for å vaske bort all dårlig hell og lykke. Under kinesisk nyttår skal alt være rødt, siden rød er sett på som en lykkefarge.


Selve nyttårsaften feires med et stort måltid for hele familien, gjerne med mange småretter, dim sum. Feiringa varer i minst tre dagar. Mange av skikkane i kinesisk og vietnamesisk tradisjon minner om kvarande, men nokre av dei er særeigne for vietnamesisk kultur.

Festen starter ved nymåne og slutter først ved den etterfølgende fullmånen. Høytiden er en familiær høyti og mange kinesere benytter anledningen til å reise for å besøke familien. Det kinesiske nyttåret er en 15-dagers begivenhet som starter med New Moon den første dagen i det nye året og slutter på fullmåne dager senere. Grisens år etter den tradisjonelle kalenderen som brukes blant vietnamesere, kinesere og tibetanere. Det er den viktigste høytiden i året og feires av alle uansett religion.


Mange tradisjoner foregår i familiekretsen. Man kan i hvert fall slå fast at festivalen alltid avholdes mellom 20. Hvordan feirer kineserne. Dagen for feiringen er ikke fast, men bestemmes av månekalenderen, på samme måte som det kinesiske nyttåret.


Vietnamesisk nyttår er smilenes, gledens og det nye årets fest. Filosofien bak kinesisk horoskop er taoismen, og historien om kinesisk horoskop og dens opprinnelse er som følger: 5år før Jesus Kristus ble født sendte Buddha en invitasjon til alle dyrene i sitt rike, til å komme og feire nyttår sammen med ham. Av en eller annen grunn som kun dyrene selv kan forklare, møtte bare dyr opp til festen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg